Mälumäng

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1. Austria kunstniku ja Strasbourg'i kiriku restauraatori Arsen Haitzi kõige tuntumat taiest tunneb ilmselt ka iga eestimaalane. Mis see on?


2. Hipidest skvotterid vallutasid ühe Euroopa riigi pealinna keskuses 30 ha suuruse endise sõjaväekasarmute krundi ning kuulutasid selle autonoomseks vabalinnaks ja alternatiivühiskonnaks. 1998. aastal võeti kasutusele isegi oma valuuta, mis sai nimeks loen. Mündi ühel küljel on tigu (tähistab elutempot) ja teisel küljel naise pea tekstiga «Ela ja lase teistel elada». Mis linnas asuvast «vabalinnast» on jutt?


3. Selle sportmängu kohta on avaldatud väga erinevaid arvamusi.


F. Scott Fitzgerald on pidanud seda idiootide spordiks, mida pakutakse puupeadele. G. B. Shaw leidis, et võrreldes kriketiga on sel mängul suur eelis – see lõpeb kiiremini. D. Eisenhower aga pidas oma elu suurimaks pettumuseks, kui teda West Pointi akadeemias koondisse ei võetud. Millisest mängust on jutt?


4. Siin on sündinud Bengt Gottfried Forselius, eesti rahvakooli rajaja, kellele on püstitatud mälestuskivi pastoraadi ja kiriku vahel. 1296. aastal kirjeldati kohta Taani hindamisraamatus Lodenrodhe nime all kui «kindlustatud kohta ja linna». Siinne kirik on väheseid pühakodasid, kus altarile paistab meri. Mis paigast on jutt?


5. Esimene selletaoline asutus ehitati 1876. aastal Milanos. Tallinnas avati see 1993. aastal, Tartus 1997. aastal. Mis asutusest on jutt?



Vastused: 1. Täiuslikkust ja harmooniat sümboliseeriv Euroopa Liidu tähelipp. 2. Kopenhaagenis asuv hipikoloonia Christiaania. 3. Pesapall. 4. Harju-Madise (Harjumaa). 5. Krematoorium.


Kommentaarid
Copy
Tagasi üles