Viljandimaa mees ehitas elektrijaama

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Villu Halliksoo hüdroelektrijaam Poolaka veskil
Villu Halliksoo hüdroelektrijaam Poolaka veskil Foto: Elmo Riig / Sakala

Viljandimaal Vastemõisa vallas asuva Poolaka veski omanik Villu Halliksoo sai pärast enam kui poolteist aastat kestnud vaeva valmis isikliku hüdroelektrijaama, mis hakkab ametlikult tööle mõne nädala pärast, kirjutab Sakala.

Omal ajal hüdroenergeetikat ja ehitustehnoloogiat õppinud 73-aastasel Halliksool on doktorikraad pooljuhtfüüsikas. Idee selline jaam ehitada tekkis tal kuus aastat tagasi ehk veidi enne Poolaka veski ostmist.

«Otsisin kohta, kuhu saaks väikese hüdroelektrijaama ehitada,» ütles ta mullu enne tööde algust. «Et siis on vanas eas lihtne nupule vajutada ja sooja saada.»

Nüüd saabki nupukas mees nupule vajutada ja paisjärvest välja voolav vesi hakkab elektrit tootma.

Tegelikult on sooja saamise kõrval tema kinnitusel olulisem see, et tänapäevast hüdroelektrijaama ja kahesaja aasta vanust vesiveskit võrreldes tekib pilt, kuidas andis vesi energiat vanasti ja kuidas annab nüüd. Veski korrastamine, aga ka forellikasvanduse rajamine ongi tema järgmised plaanid.

«Tegu on näidishüdroelektrijaamaga, nii et sellega saavad tutvuda kõik soovijad. Võib-olla võtab mõni šnitti ning teeb ise ka midagi samasugust valmis,» rääkis Halliksoo.

Abivallavanem Tiiu Umal kinnitas samuti, et kuigi jaam kuulub Halliksoole ja asub tema maal, on see kõigile vaatamiseks.

Vald on mehega teinud lepingu, et ta peab tagama kõigile soovijaile tasuta pääsu hüdroelektrijaama juurde iga päev kella üheksast hommikul kuueni õhtul.

Veel seisab lepingus, et kinnistu omanik on ühtlasi hüdroelektrijaama peremees ning peab jaama töökorras hoidma ja võimaldama tasuta avaliku juurdepääsu 20 aasta vältel.

Hüdroelektrijaama rajamine koos vajalike eeltöödega läks maksma ligi 95.000 krooni. Keskkonnainvesteeringute Keskus andis sellest 50.000 krooni, ülejäänu tuli veskiomaniku enda taskust. Mees tunnustab ka valda, kes aitas asju ajada.

Oma tarbest üle jäävat elektrit hakkab Halliksoo müüma Eesti Energiale. Võttes arvesse Eesti Energia hinnakirja keskmist, on Halliksoo välja arvutanud, et viie-kuue aasta pärast on hüdroelektrijaam oma ehituskulu ehk 95 000 krooni tagasi teeninud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles