Vastab Armeenia raadio

Mart Juur
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Mäletate ikka nõukaaegseid anekdoote Armeenia raadiost? Kuidas hipit nälga suretada? Armeenia raadio vastab: peida söögiraha seebi alla. Jah, umbes nii need lood käisid. Vilsandist Vladivostokini polnud naljalt ühtegi kolhoositurgu, kus sonimütsides genatsvaaled poleks arbuuse müümas käinud.

Tegelikult elab suur osa armeenlastest pärast XX sajandi alguse genotsiidi diasporaas üle kogu maailma. Ka meie tänaste külaliste esivanemad on Ararati orgudest pärit. See fakt on tõepoolest oluline – mis sest et härrased Daron Malakian, Serj Tankian, Shavo Obadjian ning John Dolmayan sündisid ja kasvasid Californias, Ühendriikides, kultuuride ja rasside sulatuskatlas, teadmine oma juurtest on System Of A Downi muusikasse vääramatult sisse kirjutatud. Just see geenides pesitsev kurbus, raev ja juba piiblilegendidest tuttavate mägede hingus – karastatud kümblustega trash’i, noise’i ja hevi sügavamates hoovustes – teeb SOADist ühe kõige omanäolisema ansambli Ameerika rokis.

Mullu siirdus SOAD stuudiosse staarprodutsent Rick Rubiniga, koostöö tulemuseks on kaks tänavust pööraseimat, piirelõhkuvamat ja mida-iganes-veel metal-albumit. Algul tervikliku kaksikplaadina plaanitud reliisist sai kaks kauamängivat, suvel päikesevalgust näinud «Mezmerize» ning nüüd jõulueelsesse pimedusse plahvatanud «Hypnotize».

Ilmselt läheks tarvis hoopis rohkem aega, kui igapäevane elu jätab, et jõuda massiivse kamaka tuumani, aga siiski pole sugugi kindel, et sõnavarast piisab saadud kogemuse kirjeldamiseks. Ikka on mitu rauda korraga tules, ehkki iseenesest ei pruugi see sugugi alati halb olla.

Minuga juhtus näiteks selline lugu, et paralleelselt «Hypnotize’i» kuulamisega lugesin George Orwelli biograafiat. Mingil veidral kombel sobisid need kaks asja suurepäraselt kokku, tulemuseks oli väga rahutu, aga äärmiselt inspireeriv nädalavahetus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles