Riigiametnikega seotud jäätmefirma muutus monopoolseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Keskkonnaministeeriumi ametnikega seotud ettevõte EcoPro on endale saanud ohtlike jäätmete käitluse monopoli, kirjutab Äripäev.

Vaadates viimaste aastate hankeid ja ametnike liikumist EcoProsse tööle või omanike hulka, võib tõdeda, et head suhted on tõstnud ettevõtte tähtsaimaks tegijaks oma valdkonnas.

Samuti annavad mõista ka EcoPro konkurendid, kes eelistavad küll olla anonüümsed kas või oma jäätmekäitluslitsentside säilitamist või tulevasi hankeid silmas pidades, et kohati on «asi hakanud liikuma ühte auku».

AS ECO-PRO (hilisem EcoPro) alustas 1991. aastal endise Nõukogude Liidu sõjaväeobjektide inventariseerimise, keskkonnakahjustuste hindamise ja ohtlike jäätmete kogumisega.

Aktsiaseltsi kolm toonast asutajat on kõrged keskkonnametnikud – Leo Saare tegutseb praegu keskkonnaministeeriumi info- ja tehnokeskuse direktorina, Vahur Eenmaa on keskkonnaministeeriumi infosüsteemide osakonna juhataja ning Kalju Kukk oli mõned aastad sama ministeeriumi rahanduse ja halduse asekantsler.

EcoPro sünnile järgneval aastal loodi keskkonnaministeeriumi haldusalasse riigiasutusena Info- ja Tehnokeskus (ITK), millest saab ka EcoPro tööandja. ITK üheks ülesandeks on tegeleda ka ohtlike jäätmete käitluse valdkonnaga.

Mõne aastaga aga toimuvad EcoPros mitmed omanikevahetused. 1992. aasta suvel ostab Neeme Reinap, endine keskkonnaministeeriumi metsamajanduse spetsialist, EcoPro asutajatelt ettevõtte ära.

Suuremat sorti jama ohtlike jäätmete teema ümber algab juba 1998. aastal, mil korruptsioonisüüdistus viib märtsis ametist keskkonnaministeeriumile allunud Ohtlike Jäätmete Käitlussüsteemi Koordineerimiskeskuse direktori Peeter Rüngase.

Mõned kuud hiljem saab Tallinna ohtlike jäätmete kogumiskeskuse haldajaks EcoPro, lepingu tähtaeg on 10 aastat. Avalik riigihange kuulutatakse välja küll juba 1995, kuid keskuse ehituse edasilükkamise tõttu sõlmitakse leping kolm aastat hiljem.

Äripäeva hinnangul on EcoProl praeguseks saavutanud regionaalsete jäätmekogumiskeskuste alal monopoolse seisundi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles