«Vanaema» jõudis võidu ära oodata

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval 10 km klassikasõidus karjääri esimest etapivõitu MK-sarjas tähistanud 41-aastane Norra igiliikur Hilde Gjermundshaug Pedersen näitas, et Torino olümpialt medalit noolivad nooremad rivaalid peavad temaga tõsiselt arvestama.

«Soov võita olümpiakuld on kannustanud mind suusatamisega jätkama,» ütles Pedersen, kes harjutas Norra naiste koondise juhendaja Svein Tore Samdali sõnul Torino mängude hooajaks valmistumisel varasemast rohkem.

Edukas come-back

«Kui vaadata ainult Hilde passi, võib ta tõesti tunduda juba lootusetult vana,» arutles Samdal. «Tegelikult on Hilde tippsportlasena alles verinoor, sest asus suurte koormustega treenima alles 1999. aasta kevadest.»

Tõesti, teismeeas üliandekaks suusatajaks peetud Pedersen ei jõudnud kuidagi loodetud eduni, lisaks põdes ta anoreksiat. Norralanna vahetas murdmaasuusatamise suusaorienteerumise vastu, abiellus ja sünnitas kaksikud tütred.

«1999. aastal naasin suusatamisse. Mõtlesin esialgu, et proovin vaid paar hooaega,» rääkis Pedersen. «Aga kui suudad stabiilselt tipus püsida, oleks rumal pensionile jääda.»

Mööda maailma eri paiku võistluselt võistlusele tiirutava suusatajast ema eemalolekul on praegu 17-aastaste kaksiktütarde Ida ja Eli eest hoolitsemine jäänud Pederseni abikaasa Knuti õlule.

Mullu Oberstdorfis jõudis Pedersen esimest korda maailmameistritiitlini, pälvides koos Marit Bjørgeniga kulla paarissprindis ja kuuludes võidukasse Norra teatenaiskonda.

Bjørgen naaseb tippu

Samdali sõnul jahivad norralannad Pragelato radadelt seitset medalit ning suurima väärtmetalli kogujana nähakse mõistagi Oberstdorfi MM-võistluste suusakuningannat Bjørgenit.

Otepääl mõlemal päeval pjedestaalilt eemale jäänud Bjørgenile ei ilmnenud nädalavahetusel ühtki ohu märki. 25-aastane norralanna selgitas, et pole tugevatest treeningutest taastunud.

«Mariti esinemine Otepääl oli loogiline,» lisas Samdal. «Ta vajab veidi aega, et teistest taas paremaks tõusta.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles