Presidendi tütar Anneli Kilp: vanemad on meid alati toetanud!

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rüütlite noorem tütar Anneli Kilp leiab, et tema õe Marise süüdistused presidendipaari aadressil on ülekohtused.
Rüütlite noorem tütar Anneli Kilp leiab, et tema õe Marise süüdistused presidendipaari aadressil on ülekohtused. Foto: Eesti Naine

Lapselaste pidutsemisskandaali keskmesse sattunud president Arnold Rüütli ja riigi esileedi Ingrid Rüütli noorem tütar Anneli Kilp lükkab ümber oma õe Marise väited, justkui oleks ta perekonnast kõrvale heidetud, vaesusesse ja nälga jäetud, mistõttu pidi ta oma lapsed Maria ja Helena Kadrioru lossi elama saatma.

Avalikkusele on presidendipaarist jäänud väga perelembene ja koduarmastav mulje. Ometi on teie õde Maris nüüd meedias esinenud sootuks vastupidiste väidetega. On teil kunagi kodusest armastusest puudu jäänud?

Ei, minul küll mitte kunagi. Mina olen oma vanematega kogu elu väga hästi läbi saanud, nad on mind toetanud ja mina neid ka. Lapsepõlves üritas isa kõik puhkused ja nädalavahetused meiega veeta, et kuskile järve või mere äärde või mujale loodusesse sõita.

Millest tingituna võib siis teie õde Maris esineda avalikkuse ees väidetega, nagu oleks ta perest kõrvale heidetud ning ema ja isa pole teda kunagi toetanud?

See jutt ei vasta tõele. Ma ei ole tema seisukohtadega mingil juhul nõus.

Kuidas siis tegelikult on, kas ta on jäetud nälga ja vaesusesse elama?

Ei. Ma ei saa seda lähemalt kommenteerida, kuid tal peaks olema piisavalt vahendeid

enda ülalpidamiseks. Isa on püüdnud Marise jaoks teha kõik, mis vähegi võimalik ja rohkemgi veel.

Kuid miks õde siis niimoodi käitub?

Ma ei tea. Küsige seda tema käest.

Kuidas te oma õe Marisega muidu läbi saate?

Mina saan hästi temaga

läbi.

Suhtlete te oma õega tihti?

Mina elan natuke teises kohas kui tema. Ma olen üldse rohkem praegu omaette, sest mul on väikene laps, aasta ja kaheksa kuu vanune, mistõttu suhtlemine pole nüüd üldse lihtne.

Kuid me ikka saame kokku ja räägime.

On siis nii, nagu ta väidab, et oma lapsi näeb ta ainult sünnipäevadel ja muidu teda nende juurde väga ei taheta lasta?

Ma ei oska seda öelda.

Mina ise ka väga tihti ei käi Kadrioru lossis. Mul on oma elu ja kolm last, mistõttu on mul suhtlemiseks üldse vähe aega. Kuid et tõrjutud... no ma ei ütleks, ehk on tal endal liiga palju vaba aega.

Oma õe lastega suhtlete tihedalt?

Nad olid just eile minu juures. Nad on ikka päris tihti meiega koos. Kui nad ainult tahavad, siis alati. Käime koos väljas ja mängivad siin. Kus neil mujale ikka minna. Üldse suhtleme nendega väga tihedalt. Minu ja õe lapsed on ikka täiesti koos kasvanud, kõik suved ja koolivaheajad on nad koos olnud. Minu vanem laps on 20, keskmine 10 ja väiksem aasta ja kaheksa kuu vanune.

Kirjeldage oma õe lapsi – Mariat ja Helenat?

Nad on tegelikult vaiksed ja kenad lapsed. Mina ei oska midagi halba nende kohta öelda, kohe kindlasti mitte. Nad on väga suures ärevuses praegu toimuva pärast. Ega 13-aastane [Maria] ei saa ju päris adekvaatselt aru, mis praegu toimub.

Oskate tuua põhjust, miks nad elavad Kadriorus presidendilossis vanaema vanaisa juures, mitte emaga?

Nad lihtsalt tahavad ise rohkem vanaema ja vanaisa juures elada. See oleks ju ilmelik, kui vanavanemad ütleksid, et ei, me ei võta teid enda juurde. Lastele anti valida ja nad eelistasid Kadriorus vanaema ja vanaisa juures elada. Kuskil pole ju öeldud, et nad ei võiks nendega koos elada.

Kuid kas nad tahaksid emaga elada ja oleks neil selleks võimalus?

No seda peab nende käest küsima. Ma ei ole nende käest niimoodi küsinud. Eks nii vanad lapsed otsustavad ise.

Minu poolest võiksid nad kas või minu juures elada. Nad on tegelikult heatahtlikud ja sõbralikud lapsed.

See jutt, et teie õel ei ole normaalseid elamistingimusi ja seetõttu elavadki lapsed Kadrioru lossis, see...

No see ei vasta kohe kindlasti tõele.

Kas te olete oma õe lastega rääkinud sellest, mis lugu nende presidendilossis peetud pidudega täpselt oli?

Ei ole sellest väga täpselt rääkinud. Tean, et see tegi neile väga haiget. Kõndisid siin näost valged ringi ja ma ei tahtnud neid traumeerida. Loomulikult on see kahetsusväärne, mis on juhtunud. Kuid ma ei tea, kas kõik need pidude kirjeldused, mis on esitatud, ka tegelikult tõele vastavad. Mina saan aru, et see on praegu ühe poisi ja tüdruku jutu põhjal kokku pandud lugu.

Helena ja Maria seal suitsu ei teinud ega alkoholi ei tarbinud. Seda tegid hoopis suuremad poisid ja ma arvan, et nad peaksid ise oma tegude eest vastutama.

Arvate, et teie õe lapsi kasutati lihtsalt ära?

Just, arvangi, et nii oli. Ma ei ole aru saanud, kuidas need külalised sinna sattusid. Kuid ma ei ole asjaga väga kursis.

Kuidas teie ema, Ingrid Rüütel praegu selles skandaalis vastu peab?

Eks tal ole väga raske. Oleme paar korda suhelnud.

On teie ema pettunud selles, mis õde Maris on ajakirjandusele rääkinud?

Ma arvan, et väga pettunud.

Kuidas teie isa vastu peab, tervis on korras?

Ta peab väga hästi vastu. Ta on ikka väga tugeva tervisega, mõni noorem ei ole sugugi nii heas vormis nagu isa oma vanuse juures.

Olete temaga rääkinud viimastel päevadel?

Ei ole.

Kui tihedalt te üldse oma vanematega suhtlete?

Nii palju, kui vanematel vaba aega ja võimalust on. Kui minul võimalik, siis käime neil lossis külas või nemad siin. Kuid lapsed käivad neil ikka tihemini külas.

Kuidas teile tundub, kas teie perekonna eraelu on praegu liialt avalikkuse ette kistud?

Arvan küll. Ja eks selle põhjuseks ole lähenevad presidendivalimised.

Kas te ei arva, et teie perekonna eraelu privaatseid detaile poleks ehk niivõrd täpselt lahkama hakatud, kui presidendi kantselei oleks kohe pärast laste pidude-skandaali puhkemist operatiivselt, avatumalt ja põhjalikema seisukohtadega esinenud?

Võib-olla oleks nad tõepoolest pidanud reageerima kiiremini. Kuid see kõik on tervenisti üks väga kahetsusväärne lugu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles