Prokuratuur lõpetas välisministeeriumi dokumentide kriminaalasja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisministeeriumi hoone
Välisministeeriumi hoone Foto: Peeter Langovits

Põhja ringkonnaprokuratuur lõpetas välisministeeriumi 68 salastatud dokumendi võimaliku kadumise uurimise, kuna eeluurimise käigus ei tuvastatud ühtegi juhtumit, kus riigisaladust sisaldav dokument oleks sattunud kõrvaliste isikute kätte.

Küll aga selgus uurimise käigus, et riigisaladust sisaldavate dokumentide haldamine oli välisministeeriumis puudulik, mistõttu edastas prokuratuur vastavad materjalid kaitsepolitseile (kapo) väärteomenetluse alustamiseks, teatas prokuratuuri pressiesindaja.

Kapo alustas välisministeeriumi dokumentide kadumise asjaolude selgitamiseks kriminaalmenetluse 2005. aasta märtsis, kui selgus, et ministeerium ei ole esitanud kapole kontrollimiseks osaliselt või täielikult salastatud 68 dokumenti.

Samuti ei esitatud paberite hävitamist ega edastamist tõendavaid dokumente.

Karistusseadustiku paragrahv 242 näeb ette vastutuse riigisaladuseks tunnistatud teabe avalikustamise, ebaseadusliku edastamise või sellele ebaseadusliku juurdepääsu võimaldamise eest, kui tegu on toime pandud ettevaatamatusest, samuti riigisaladust sisaldava teabekandja kaotamise eest.

Eelluurimisel ei leidnud kinnitust, et mõni isik, kellele salastatud usaldati, oleks need ära kaotanud.

Kogutud tõenditest nähtus, et dokumentide töötlemine toimus turvaalal ettenähtud ruumides, ning teabe avalikustamist pole tuvastatud.

Uurimisel kogutud materjalidest ilmneb, et suure tõenäosusega on teabekandjad hävitatud, kuid nende hävitamine on jäetud nõuetekohaselt vormistamata.

Aasta tagasi tegi toonane peaminister Juhan Parts president Arnold Rüütlile ettepaneku välisminister Kristiina Ojuland seoses dokumentide väidetava kadumisega ametist vabastada. President vabastaski Ojulandi 10. veebruaril ametist. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles