Tänaval vedeles mälupulk 300 000 kaitseväekohuslase andmetega

Mirjam Mäekivi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mälupulk.
Mälupulk. Foto: Marina Puškar

Läinud suvel leidis juhuslik mööduja Tallinnas Tammsaare pargist mälupulga 300 000 kaitseväekohuslase isikuandmetega, mis pärinesid kaitseministeeriumi allasutuse andmebaasist.

Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann ütles Kanal 2 uudistesaatele «Reporter», et eelmise suve hakul pöördus kaitsepolitseisse keskealine mees, kes oli Estonia teatri kõrval asuvast pargist leidnud mälupulga.

Uurimise käigus selgus, et mälupulga peal olid 300 000 kaitseväekohuslase isikuandmed ja aadressid, mis pärinesid kaitseministeeriumi allasutuse andmebaasist. Mälupulk sisaldas andmeid meeste kohta, kes on kaitseväekohuslase eas või reservis.

Kuurmanni sõnul riigisaladusega siiski tegemist polnud.

Kaitseministeeriumi pressesindaja Madis Mikko ütles «Reporterile», et mälupulga kaotas ära eraettevõtja, kellega kaitseministeeriumi allasutus oli sõlminud lepingu andmete haldamiseks ja kasutamiseks mõeldud arvutiprogrammi loomiseks.

Mikko sõnul ei olnud andmete kaotajaks kaitseministeeriumi ametnik ning kaitseministeerium mälupulga kadumise eest seega ei vastuta.

Kaitseminister Jürgen Ligi ütles «Reporterile», et tema ei teadnud sellisest juhtumist midagi.

Riigikogu julgeolekuasutuste järelevalve erikomisjoni liikme Ain Seppiku sõnul on kummaline ja naljakas selline jutt, et kaitseväe andmestik kukub tänavale, keegi leiab selle ja teab, et see on just selline asi, mis tuleb kaitsepolitseisse viia.

«Kaitseväekohuslaste andmete kaotamine ei ole naljaasi. Need on need, kes nüüd sõdima hakkavad, kelle nimesid välismaa luured uurivad äärmise mõnuga,» rääkis Seppik «Reporterile».

Andmekaitseinspektsioonis on praegu pooleli väärteomenetlus juhtunu selgitamiseks. Inspektsiooni peadirektori Urmas Kuke sõnul oli mälupulga leidja äärmiselt teadlik kodanik, kes oskas andmekandja kaitsepolitseisse viia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles