Ida-Viru ärimehe salapärane kohver merepõhjas

Rasmus Kagge
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Estonia pardalt üles toodud kohvri omanikku Aleksandr Voroninit ümbritseb salapära – kui lääne ajakirjanikud on teinud temast võimsa relvaärika, siis Ida-Virus ei teata sellest vähimatki.

Voroninile kuulus Tallinnas ettevõte Kosmos Asso­cia­tion. Tema sugulane Valeri juh­tis Moskvas selle harukontorit, mis tegi äri Kurtšatovi instituudiga – Venemaa kuulsa kosmosetehnoloogia ja tuumauuringute keskusega.

Mõlemad ettevõtted olid loodud selleks, et müüa Venemaa moodsaid kosmose- ja relvatehnoloogia näidiseid Venemaalt välja.
Sellise kirjelduse on Voro­ni­ni äride kohta üllitanud Ameerika Free Pressi uuriv ajakirjanik Christopher Bollyn. Kust tema andmed pärinevad, pole Bollyn oma mullu veebruaris avaldatud artiklis märkinud.

Ometi räägib ta detailselt, kuidas Rootsi erafirma Rock­water tuukrid otsisid seda kohv­rit Estonia pardalt. Täna ei varja ka Eesti võimud, et Voro­ninile kuulus tõepoolest kohver, mille tuukrid laeva 6. tekilt, laevakapteni VIP-külaliste kabiinist veepinnale tõid.

«Siin on kirjas Aleksandr Voronin. Kas see on see, mida me otsime?» olevat tuuker Bollyni artikli järgi operatsiooni juhilt küsinud.

Nüüd, 12 aastat hiljem on Estonia relvaveo uurimise asjatundjate komisjon toonud kohvri loo oma raportis välja kui ühe näite, et laevahuku uurimises võib olla üht-teist varjatud. Seda põhjusel, et too­nast tuukrioperatsiooni juhtinud Johan Franson eitas Eesti komisjoni juhiga kohtudes mingi kohvri otsimist.

Mis salapärases kohvris peitus ja kelle korraldusel sellele merepõhja järele mindi, ei selgu isegi Bollyni artiklist.

Ida-Virumaal Voroniniga sageli suhelnud Põhjaranniku ajakirjanikud mäletavad 15-aastase poja ja äiaga laevahukust pääsenud Voroninit aga hoopis teisiti. «Et ta sõjatehnikaga äritses, no see on küll suur üllatus,» sõnas ajalehe tegevtoimetaja Erik Kalda.
Voroninit teati Ida-Virumaal pigem kohalikku mastaapi ärimehena, kes 90. aastate keskel ehitas Jõhvi kesklinna esimese nüüdisaegse hoone ja avas seal kiirsöögirestorani. Hiljem tegi ta Kohtla-Järvele hotelli ja pubi.

Seda, mida siiski peitis tema kohver, pole Voro­ninilt endalt võimalik enam küsida. 2002. aasta jaanipäeva eel suri mees insuldi tagajärjel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles