Lesbiaktivist ei õhuta kedagi homoks hakkama

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lisette Kampus
Lisette Kampus Foto: Repro

Lesbiaktivist Lisette Kampus rõõmustab, et selle nädala algusest pühapäevani vältav homokultuurinädal Tallinn Pride kulgeb suurepäraselt, kirjutab SL Õhtuleht.

Tipphetk ja kuum teema, mis kirgi kütab, on homme läbi vanalinna kulgev kirev homoparaad.

«Paraad ei propageeri homoseksualismi. Ja me ei tule selleks tänavale, et kuulutada, kellega ja kuidas me magamistoas asju ajame. Tahame vaid näidata, et oleme olemas,» kinnitas Lisette Kampus.

Ta lisas, et see on vastuoluline üritus, millel on tulihingelisi pooldajaid ja vastaseid.

Eesti kristlikud demokraadid on nagu kord juba varemgi taas pead tõstnud ja paluvad Tallinna linnavalitsusel mitte lubada homoparaadi vanalinnas korraldada ja suunata see mõnda kõrvalisse paika, kus nad oma tegevusega teisi ei häiriks.

Erakonna esimees Aldo Vinkel ütleb, et homode vabadus valida väärastunud elustiili ei tohi piirata teiste vabadust nende propagandaüritusest mitte osa võtta.

«Ebaloomulikku elustiili promo¬des seavad homod ohtu alaealised, keda keegi ei saa kaitsta nende propaganda destruktiivse mõju eest tihedalt asustatud vanalinnaruumis. Lastega peredel on õigus kaitsele suguelu avaliku demonstreerimise eest,» teatas Vinkel erakonna avalduses.

Paraadikorraldajaid see avaldus ei üllata. Lisette suhtub asjasse rahulikult.

«Aga meil on sõnavabadus ja kõik arvamused teretulnud. Kui nad muud viisi uudistekünnise ületamiseks ei leia, siis lasku käia. Meil on üritus registreeritud ja ega linnavalitsuses ei saakski midagi keelata. Demokraatia on demokraatia ja kõik ei peagi alati sada protsenti meeldima,» selgitas Kampus.

Pealegi tulevat paraad ju rahumeelne ja rõõmus.

«Ja ega meil, eriti kui võrrelda Läti või Leeduga, pole ka mingeid intsidente olnud. Ma ei usu, et Eesti rahvas on nii loll, et lubaks endale labasusi ja alatut käitumist. Ja usun, et meie ühiskond on küps selliseks ürituseks,» lausus Lisette.

Varasematel homomarssidel olevat Lisette küll mõnda skinheadi näinud. Aga see on ka seni kõik.

«Tegelikult on paraad murdpisike osa tööst, mida meie organisatsioonid aasta läbi teevad. Aga loomulikult kõige tähtsam osa. Meie suur ideaal, mille poole püüdleme, on, et ühel päeval me ärkame üles ja märkame, et ühiskonnas pole vajagi selliseid üritusi ega homoorganisatsioone, sest inimeste õigustega on kõik korras,» selgitas naine.

Ta lisas, et mõned inimesed tunnevad end ebavõrdsena ja küsimus pole selles, et tullakse nüüd tänavale kuulutama, et nad on homod.

«Seksuaalorientatsioon on ju ka miljon muud asja lisaks sellele, kellega voodit jagad. Ja ausõna, meid ka ei huvita, mida heterod voodis teevad. See on iga inimese enda asi,» on Lisette seisukoht.

Paraadi on Lisette sõnul vaja näitamaks, et ka teistsugused inimesed on olemas. Ja ka samasoolised pered, kes ei oma veel sellist kaitset nagu vajaksid.

«Meie marsi eesmärk ongi saata välja sõnum, et vastupidi kriitikute karjele, et issand, te ju ohustate pereväärtusi! on hoopis risti vastupidi. Me tugevdame neid väärtusi, me tahame öelda, et hoolimata sellest, kas pere on eri- või samasooline, on väärtused, nagu austus, armastus, samasugused,» selgitas lesbiaktivist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles