Parbuse süüasja osalised taotlevad kriminaalasja lõpetamist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Parbus.
Ivo Parbus. Foto: Raigo Pajula.

Tallinna linnaametniku Ivo Parbuse süüasja raames kahtlustuse saanud 17 isikust osade kaitsjad esitasid Põhja ringkonnaprokuratuurile taotlused süüasja lõpetamiseks.

Kahtluse alla sattunud Parbuse, Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest liikme Elmar Sepa (49), SA Jüri Vilmsi Sihtkapitali, ärimehe Toivo Susi (53) ning TLS Invest OÜ kaitsjad märkisid oma taotluses, et süüdistus on põhjendamata ning seetõttu tuleb kriminaalasja menetlus lõpetada.

Põhja ringkonnaprokuratuuri eriasjade prokuröri Kadri Välingu sõnul tegeleb ta praegu kahtlusaluste kaitsjatelt laekunud taotluste läbivaatamisega ning süüasja kohtusse jõudmise aega prognoosida ei soovi.

Viimati langetas prokuratuur Parbuse süüasjas menetlusotsuse 3. juunil, kui Parbus pääses prokuröri määruse alusel vabadusse. Enne seda vabastas prokuratuur 26. mail kahtluse alt Merko Ehitusest eraldunud ASi Järvevana.

Prokurör lõpetas Järvevana osas kriminaalmenetluse karistuse ebaotstarbekuse tõttu, sest Harju maakohtus on juba menetluses niinimetatud maadevahetuse kriminaalasi, milles on esitatud ka AS-le Järvevana süüdistus esimese astme kuriteo toimepanemises.

Prokuratuuri esindaja märkis mai lõpus, et juhul kui AS Järvevana maadevahetuse kriminaalasjas õigeks mõistetakse, on võimalik Ivo Parbusele pistise andmise episoodi osas Järvevana suhtes kriminaalmenetlust taas uuendada.

AS-ile Järvevana esitatud kahtlustuse kohaselt andis ASi Merko Ehitus juhatuse liige Tõnu Korts Tallinna linnavalitsuse nõunikule Ivo Parbusele detailplaneeringute asjaajamise korraldamise ja kiirendamise eest pistisena ASi Estravel 15 000-kroonise kinkekaardi. Kahtlustuse järgi tegutses Korts Merko Ehituse ja selle tütarettevõtete huvides.

Kuigi AS Järvevana vabanes kahtluse alt, on Tõnu Korts, Merko Ehituse ja selle tütarettevõtted jätkuvalt kriminaalasjas kahtlustatavad.

Kaitsepolitsei on varem avaldanud, et kahtlustuse kohaselt sai Tallinna abilinnapea nõunik Parbus pistist üle 130 000 krooni nii sularahas kui kinkekaartidena.

Vastutasuks pistise eest pidi Parbus aitama pistiseandjaid Tallinnas asuvate kinnistute detailplaneeringute menetlemisel tekkivate probleemide lahendamisel, vajalike kooskõlastuste saamisel ja protsessi kiirendamisel.

Samas kriminaalasjas on kahtlustuse saanud ka Tallinna linnavolikogu keskerakondlasest liige Elmar Sepp (49), Tallinna Farmaatsiatehase juht Raivo Unt (47), Kristiine linnaosavanema endine asetäitja ja hiljutine keskerakondlane Aleksander Raide (59), ärimehed Toivo Susi (53) ja Tõnu Korts (34) ning Peeter Palusaar (39), Ott Vanaselja (47) ja Alo Rõõmussaar (44).

Juriidiliste isikutena on kahtluse all AS Merko Ehitus ning Merko tütarfirmad OÜ Woody, OÜ Metsailu ja OÜ Constancia, samuti Tallinna Farmaatsiatehas, Kaupmehe Arenduse OÜ, TLS Invest OÜ ja SA Jüri Vilmsi Sihtkapital.

Süüasja raames viibis ainsana vahi all Ivo Parbus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles