Vangid saadavad kohtusse riigi vastu sadu kaebuseid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vanglatrellid.
Vanglatrellid. Foto: Reuters / Scanpix

Justiitsministeeriumil tuleb igal aastal tegeleda sadade kaebustega, mille kinnipeetavad on erinevatel põhjustel kohtutesse saatnud.


Justiitsministeeriumi pressiesindaja Diana Kõmmuse sõnul on tänavu esimesel poolaastal halduskohtusse saabunud 430 vangide kaebust. «Kogu eelmise aasta jooksul saabus halduskohtusse aga ligi 720 vangide kaebust. 31 juhul võitis kinnipeetav, ülejäänud kaebused kas tagastati, võitis riik või menetlus lõpetati,» ütles Kõmmus BNSile.

Kõige aktiivsem kinnipeetavast kaebaja esitas möödunud aastal kohtule 55 kaebust, teisel kohal oli 19 kaebust esitanud vang. «Teised kaebajate esikümnesse kuuluvad vangid esitasid möödunud aastal kohtule igaüks 8-18 kaebust,» lisas Kõmmus.

Tema sõnul vaidlustavad vangid peamiselt distsiplinaarkaristusi, aga on ka muid põhjuseid, miks kohtu poole pöördutakse. «Nii kaevatakse näiteks seetõttu, et vangla ei koristavat kinnipeetava elukambrit, samuti on esinenud juhtumeid, kus vangile pole sobinud madratsi mõõtmed, püksid on liiga lühikesed, toit või toidujagaja ei meeldi, ei saanud värsket ajalehte või tualetipott on metallist ja seetõttu külm,» kirjeldas Kõmmus kaebuste sisu.

Üks tuntumaid kaebuste esitajaid on politseiniku tapmise eest eluks ajaks vangi mõistetud Romeo Kalda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles