Natsismikahtlus tõi kolmele soomlasele sissesõidukeelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ennast ajaloohuviliste seltsiks nimetav MTÜ Uus Euroopa korraldab Adolf Hitleri sünnipäeval kinniseid natsisümboolikaga ehitud stiilipidusid, kus nauditakse pidusööki ja kuulatakse Richard Wagneri rahvusromantilisi helitöid.
Ennast ajaloohuviliste seltsiks nimetav MTÜ Uus Euroopa korraldab Adolf Hitleri sünnipäeval kinniseid natsisümboolikaga ehitud stiilipidusid, kus nauditakse pidusööki ja kuulatakse Richard Wagneri rahvusromantilisi helitöid. Foto: MTÜ Uus Euroopa

Endine siseminister Kalle Laanet kehtestas veebruaris kümneaastase sissesõidukeelu kolmele Soome kodanikule, keda kahtlustatakse seotuses äärmusparempoolsete liikumistega. Soomlased ise eitavad seost natsismiga.

Siseminister Laaneti 20. veebruari käskkirjaga arvati kümneks aastaks piiriületuse «musta nimekirja» ühes Soome advokaadibüroos töötav endine politseinik Heikki Pihlajamäki, Tartu Ülikoolis ajalugu õppinud Pasi Suikki ning Tallinnas kaht korterit omav ärimees Harri Vertanen.

Käskkirja järgi on need mehed seotud ekstremistlike ja rassistlike liikumistega Soomes ning on korraldanud Eestis paremäärmuslaste üritusi, mistõttu on alust arvata, et nad võivad ohustada riigi julgeolekut, avalikku korda, ühiskondlikku turvalisust, kõlblust ja inimeste tervist.

Lihtsalt meelelahutus

Soome kodanike ühine sõber, 2002. aastal Mart Laari valitsuselt eriteenete eest Eesti kodakondsuse saanud Risto Mikael Teinonen kinnitas, et need on väljamõeldud süüdistused.

«Need kolm meest on olnud aastaid aktiivsed Eesti-Soome suhete edendajad, estofiilid, keda ühendab kiindumus ajaloo vastu,» selgitas Teinonen. «Suikki on õppinud aastaid Tartu Ülikoolis, on korporatsiooni Revelia liige ning kirjutab parajasti Tamperes oma lõputööd Eesti ja Soome üliõpilaste koostööst. Tal oleks teadustöö pärast väga vaja külastada Eesti arhiive.»

Teinoneni sõnul seob neid ajalooselts MTÜ Uus Euroopa, mis tavatseb korraldada Adolf Hitleri sünnipäeval 20. aprillil vastava sümboolikaga stiilipidusid. «See on puhtalt kitsama ringi sisene meelelahutuslik ettevõtmine, mitte mingi äärmuspoliitika ajamine,» selgitas ta. «Sel aastal kogunesime Tartus Kirjanike Majas, toimus pidulik õhtusöök, kuulati Wagnerit ja mingeid kõnesid ei peetud.»

Teinoneni sõnul saidki Pihlajamäki, Suikki ja Vertanen sissesõidukeelu ilmselt mullu Tallinnas peetud stiilipeol osalemise eest. «Ka mind kutsuti selle stiilipeo pärast mullu Eesti kaitsepolitseisse ülekuulamisele, näidati peol tehtud fotosid ja väideti, et need olevat Supolt saadud,» rääkis Teinonen. «Tegelikult polnud Supol sellist infot, nagu pärast selgus.»

Teinonen märkis, et seadused ei keela inimesi pidamast ükskõik mis stiilis erapidusid ning sellise tegevuse karistamine kümneaastase sissesõidukeeluga seab õigusriigi kehtimise Eestis küsimärgi alla.

Seepärast on soomlased pöördunud sissesõidukeelu tühistamise taotlusega uue siseministri Jüri Pihli poole ning ootavad sellele vastust.

Konfidentsiaalne info

Ekssiseminister Laaneti sõnul juhtum talle ei meenu. «Tõenäoliselt kehtestati see sissesõidukeeld kaitsepolitsei taotlusel,» märkis ta. «Minu käsutuses olnud info võimalike äärmuslaste tegevusest Eestis põhines julgeolekuasutuste infol, mis on üldjuhul salastatud.»

Siseministeeriumi pressiesindaja Kristina Leeri sõnul on vastus soomlaste taotlusele lähipäevil adressaadini jõudmas, kuid ministeerium selle sisu kommenteerida ei saa. «See on konfidentsiaalne info, ütlusi võivad anda vaid kirja adressaadid ise,» ütles ta.

Ka kaitsepolitseiamet ei soovinud enne siseministri otsust kommentaare jagada. Kapo aastaraamatu andmetel võis mullu Eestis täheldada skinhead’ide nime all tuntud paremäärmuslaste koondumiskatseid ja «privaatpidude» korraldamist rahvusvaheliste sidemete tugevdamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles