ÜRO eriraportöör soovitas ka vene keelt riigikeeleks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip võõrustamas Lääne-Aafrikast Senegalist   pärit ÜRO eriraportööri Doudou Diene’i, kes käis Tallinnas eelmisel nädalal.
Peaminister Andrus Ansip võõrustamas Lääne-Aafrikast Senegalist pärit ÜRO eriraportööri Doudou Diene’i, kes käis Tallinnas eelmisel nädalal. Foto: Peaministri büroo

Rassilise diskrimineerimise, ksenofoobia ja sallimatuse küsimustega tegelev ÜRO eriraportöör Doudou Diene soovitas eelmisel reedel Eestile võtta vene keel teiseks riigikeeleks. Samas kritiseeris ta Eesti senist rahvusidentiteeti.

«Eesti keele oskuse nõue on normaalne,» möönis Diene ja lisas, et seda peavad oskama kõik Eesti kodanikud. Samas sõnas eriraportöör, et tema hinnangul ei vasta vene keele staatus praegu venekeelse vähemuse osatähtsusele Eesti elanikkonnas.

Diene ütles, et vene keel peaks tema hinnangul olema üks riigikeeltest ning samuti võiksid ka teised keeled pretendeerida riigikeele staatusele.

Diene soovitas Eestil üle vaadata oma senine rahvusidentiteedi mõiste. Tema hinnangul on Eesti riik nii keele- kui ka identiteediküsimuses kaitsepositsioonil, millelt tuleks üle minna multikultuursesse ühiskonda.

Samuti on Eestis Diene’i sõnul natsirühmitusi. Välisministeeriumi asekantsler Harri Tiido ütles seda süüdistust kommenteerides, et Tartus on tõesti väikesearvuline skinhead’ide kamp, kuid Diene’i jutust jäi mulje, nagu see oleks probleem kõikjal Eestis.

«Ütleksin, et meie omavahelises vestluses tuli välja tema seisukoht, et kõigil, kes on vähemuses, on õigused. Selle võrra vähem näeb ta aga, et ka enamusel on õigused,» ütles Tiido.

Doudou Diene’i soovitused

• Vene keel teiseks riigikeeleks.

• Loobumine senisest rahvusidentiteedist ja multikultuurse identiteedi omaksvõtmine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles