Kohtutäitur sõidab võlgnikust üle tundeta nagu teerull

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tanel Ehala
Tanel Ehala Foto: Reporter.ee

Kuue aasta tagune liiklustrahv on Tanel Ehalale kaela toonud tänaseks 20 000 kroonile kasvanud jama.


Mees oleks nõus maksegraafikuga, kuid muidu kõikvõimas kohtutäitur olevat siinkohal võimetu - maksegraafikut saab teha vaid kohus, täitur on vaid täitur. Kohtusseminek aga keerutaks võlglase veelgi suuremasse võlapuntrasse, vahendas Reporter.ee.

Taneli jamad hakkasid pihta kuus aastat tagasi, kui ta jääknähtudega roolis vahele jäi. Rikkumise eest määratud 9700 kroonine trahv oli aga noore mehe jaoks liiga karm, et seda korraga ära maksta.

Asi läks kohtutäitur Urmas Tärno kätte. Tärno kutsus Taneli vestlusele. Mehed ei jõudnud aga maksegraafiku osas kokkuleppele. Siis lubas Tanel Tärnole et, sellisel juhul pühkigu täitur suu rahast hoopis puhtaks. Urmas Tärno lubas seepeale kogu seaduse rangusega nn liiklushuligaani elu põrguks teha.

Kohtutäitur Urmas Tärno saigi Taneli arestitud pangaarvelt mingi summa kätte ja seejärel rahunes asi maha. Tanel tegi endale teises pangas uue arve ja töötasu hakkas sinna tiksuma.

Elu oli kui lill ja liikus vaikselt omasoodu. Idüll lõppes aga 2005. aastal, kui Tanel jälle liikluseeskirju rikkus. Ka siis saadud trahve ei suutnud Tanel kohe tasuda ja jälle ristus tema tee vana sõbra Urmas Tärnoga.

Siiani edukalt kohtutäiturit narritanud Tanel otsustas samas vaimus jätkata. Aga ega ka Urmas Tärno niisama passinud. Nüüd arestis Tärno juba kõik Taneli pangaarved.

Tanelil oli sellest aga ükskõik ja mehed läksid sõpradena lahku ja kassi-hiire mäng jätkus veel paar aastat.

Õnnis vaikus lõppes aga 2009. aastal. Nüüd lajatas juba Urmas Tärno täie rauaga. Mees näitas, et temaga pole mõtet pullima hakata ja tõmbas Taneli arved kõik kuivaks.

Mingit selget vastust Tanel tänaseni saanud pole. Temale on selgusetu ka see, kas kogu raha ära võtmine on ikka seaduslik. Urmas Tärno Taneliga ei suhtle ja nii ongi mees sunnitud sekretäriga suhtlema.

Tänaseks on Tanel Ehala aga peituse mängimisest väsinud ja tahaks riigiga sotid selgeks saada. Järjest suuremaks paisunud summat tal muidugi korraga maksta võimalik pole. Mehe nõudmised pole aga kuue aastaga muutunud.

Eesti kohtutäiturite täiskogu juhataja Mati Kadaku sõnul on maksegraafiku koostamise pädevus vaid kohtul. «Kui inimene leiab, et ta ei jõua kõike korraga maksta, siis on tal õigus ja kohustus pöörduda kohtu poole.»

Tanel Ehala tahaks trahve ära maksta, aga korraga ta seda teha ei suuda. Kui maksegraafikut pole võimalik saada, siis jääb riigil ka raha saamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles