Lukas: pankade omagarantii õppelaenu puhul võib suureneda

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pankade logod.
Pankade logod. Foto: Montaaž Lennart Rikk

Haridus- ja teadusminister ütles riigikogus rahvaliitlase Mai Treiali küsimusele vastates, et ei välista võimalust, et õppelaenude süsteem läheb muutmisele ning näiteks pankade omagarantii osa võib tulevikus suureneda.

Riigikogu liige Mai Treial küsis ministrilt, kas riik saaks seoses tööpuuduse kasvuga, mis mõjutab ka tudengeid, kes töötavad selleks, et ennast koolitada, tulla üliõpilastele vastu nii, et olla õppelaenu käendajaks.

Lukas meenutas, et riik on õppelaenu garandiks ning riigi poolt on garanteeritud õppelaenu soodsam protsent. «Kuid ka selliste soodustuste tegemine on pankadel võimalik seetõttu, et riik garanteerib võlglaste puhul võlglaste eest maksmise pankadele,» sõnas minister.

«Nii et tegelikult on riigi osalus ja riigieelarve kate õppelaenu võtmise puhul olemas,» nentis Lukas.

«Samas ei välistaks ma sugugi muudatusi süsteemis, kaasa arvatud pankade omagarantii osa suurenemist ja ka võimalikke uuendusi laenuvõlglastega suhtlemisel ja nende käest raha kättesaamisel,» tutvustas minister arutlusel olevaid ideid.

Need võimalikud uuendused on tema sõnul praegu läbirääkimisel rahandus- ja justiitsministeeriumiga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles