Ilves hurjutas Soome endist presidenti Mauno Koivistot

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Eesti president Toomas Hendrik Ilves hurjutas ajalehele Uusisuomi antud intervjuus Soome endist presidenti Mauno Koivistot ja väljendas hämmingut nn suure venna antavate õpetussõnade üle.  

Eesti juubeli puhul antud intervjuus mõtiskles riigipea mineviku ja ka tuleviku üle. Soome balansseeris Eesti iseseisvumisaastal olukorras, kus Nõukogude Liit oli teel vältimatu lagunemise suunas. Ilvese sõnul suhtuti läänes itta mitmel juhul üsna eriliselt.

Ilves arutles selle üle, kas Soome endine president tunneb häbi 1990ndate alguses öeldu üle, et Eesti iseseisvus ei vasta Soome huvidele.

Eesti juhi mainitud Soome president peab olema Mauno Koivisto, kes oli riigipea aastatel 1982-1994.

«Ma ei tea, kas Helmut Schmidt häbeneb seda, et ta teatas päev pärast sõjaseisukorra väljakuulutamist Poolas 1981. aastal, et kindral Jaruzelski on tõeline Poola patrioot,» ütles Ilves.

«Rääkimata endisest Soome presidendist, kes teatas 1990ndate alguses, et Eesti iseseisvus ei vasta Soome huvidele.»

Schmidt oli Saksa kantsler aastatel 1974-1982.

Ajaleht Uusisuomi ei leidnud arhiivist Mauno Koivisto vastavaid väljaütlemisi, millele Eesti riigipea viitab. Ajalehe Helsingin Sanomat arhiivis leidus aga Koivisto sõnavõtt aastast 1991.

«Me loomulikult ei sekku Nõukogude Liidu siseasjadesse. Soome on de facto tunnustanud Balti riikide liitmist Nõukogude Liiduga ja me jääme loomulikult selle juurde, mida rahvusvahelisel tasandil on kokku lepitud.»

Kui Koivisto-suunalist väljaütlemist mitte arvestada, siis väljendas Ilves rahulolu soomlaste toetuse üle Eestile. Nn suure venna hoiak pole siiski alati meeldiv.

«Ma ei tunne ühtegi Eesti poliitikut, kes õpetaks Soomet. Lisaks poliitikale näeme ka meedias soomlaste antavaid juhiseid. Kui Eestis on probleem, siis Soomes on olnud sama probleem ja Eestil soovitatakse see lahendada sama moodi, kui seda tehti Soomes. Mul oleks häbi, kui Eesti press käituks sama moodi,» rääkis president Ilves.

Kogu intervjuu on üleval Uusisuomi netiväljaandes.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles