Kohus saatis koolitüdruku tapjad vangi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nikolai Galkovski (vasakult), Andrei Grišin ja Dmitri Štšerbakov ei paistnud karmist karistusest löödud olevat.
Nikolai Galkovski (vasakult), Andrei Grišin ja Dmitri Štšerbakov ei paistnud karmist karistusest löödud olevat. Foto: Postimees.ee

Harju maakohus saatis eile trellide taha neli meest, mõistes nad süüdi Riigi Kinnisvara ASi juhi Tiit Ottise tapmise katses ja 16-aastase Veronika Dari mõrvas.

2005. aasta 7. oktoobri hommikul Tallinnas mööda Kreutzwaldi tänavat kooli kiirustanud Veronika pihta tulistanud narkomaani Dmitri Štšerbakovi karistas kohus kaheksa-aastase vabadusekaotusega.



Ühtlasi mõistis kohus Štšerbakovilt riigi kasuks välja ligi 35 000 krooni suuruse ekspertiisi- ja 34 000-kroonise advokaaditasu ning 10 875 krooni esimese astme kuriteo eest. Kuigi Štšerbakovile pandi süüks ka tulirelva omamist, mõistis kohus ta selles õigeks.



Ülejäänud kolme – Nikolai Galkovskit (46), Aleksandr Semjonovit (37) ja Andrei Grišinit (28) – karistas kohus Veronika Dari mõrva ja Tiit Ottise tapmise katsele kaasaaitamise eest. Galkovskile ja Semjonovile mõistis kohus üheksa-, Grišinile kümneaastase vabadusekaotuse.   


Lisaks peavad nemadki hüvitama ekspertiisitasud ja sundraha esimese astme kuritöö eest.



Kui kohus oli otsuse langetanud ja konvoi hakkas meestekampa saalist ära viima, valgus üle Štšerbakovi näo lai naeratus. Rõõmsalt lehvitades jättis ta hüvasti oma vabaduse ja pisarais lähedastega. 



Galkini kaitsja vandeadvokaat Leonid Olovjanišnikov astus aga kohe juhtivale riigiprokurörile Lavly Lepale ligi ja teatas valju häälega, et ainuüksi kvalifikatsiooni pärast (mõrvaparagrahv) jõuab asi riigikohtuni välja.



Prokurör Lepp lausus muiates: «Enne käime ikka Tallinna ringkonnakohtust läbi!» Postimehele prokurör Lepp eile midagi põhjapanevat öelda ei saanud, sest kohtuotsus oli veel liiga värske.


«Pean enne otsust lugema,» lausus Lepp. Mõtles hetke ja lisas: «Kõigile neljale jäi mõrvaparagrahv peale, mis tähendab, et nad mõisteti süüdi mõrvas. Näib, et see protsess jätkub nii ringkonnakohtus kui ka riigikohtus.»



Lepa väitel oli Štšerbakov ainuke, kes süü osaliselt omaks võttis, ülejäänud eitasid oma seost juhtunuga.



«Galkovski eitas igasugust seost selle sündmusega. On tõendatud, et Galkovski oli see, kes kellegi vahendusel soovis esialgu Ottisele lihtsalt peksa anda,» ütles Lepp.



«Müstilist palgamõrva, mida algul kahtlustati, ei olnud. Ühel hetkel väljus lihtsalt kõik nende kontrolli alt ja nad otsustasid omapäi minna üle tapmisele. Ent kuna Galkovski osales süüdistuse järgi aktiivselt relva hankimisel, vastutab ka tema mõrva eest,» lisas prokurör.



Süüdistuse põhjal tulistas tollal 17-, praegu 19-aastane Štšerbakov Galkovski, Semjonovi ja Grišini kaasaaitamisel ning tagant kihutamisel tahtliku tapmise eesmärgil ja omakasu motiivil Kreutzwaldi tänav 4 hoovist läbi võlvialuse tänavale mineva Tiit Ottise suunas neli lasku, kuid ei saanud pihta.



Neljas kuul tabas oimukohta 16-aastast Veronikat, kes sealt juhuslikult möödus. Neiu suri neli päeva hiljem teadvusele tulemata Mustamäe haigla intensiivraviosakonnas.



Kuna süüdimõistetud valisid tulistamiseks hoovi, mille siseõu oli varustatud mitme turvakaameraga, jäid nad ka ise salvestistele. Politsei pidas neliku kinni kaks-kolm kuud pärast Veronika Dari mõrva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles