Patriarh õnnistas ühe päevaga kolme saart

Anna Ploompuu
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Konstantinoopoli peapiiskop ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus käis nädalapikkuse Eesti visiidi ajal ühe päeva jooksul Kihnus, Muhumaal ja Saaremaal.
Konstantinoopoli peapiiskop ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus käis nädalapikkuse Eesti visiidi ajal ühe päeva jooksul Kihnus, Muhumaal ja Saaremaal. Foto: Ants Liigus / Pärnu Postimees

Konstantinoopoli peapiiskop ja oikumeeniline patriarh Bartolomeus käis nädalase Eesti visiidi ajal ühe päevaga Kihnus, Muhumaal ja Saaremaal.

Saarte-visiit algas esmaspäeval, mil suunduti Pärnust Kihnu poole ning enne Munalaiu sadamasse jõudmist peatus enam kui 20-liikmeline delegatsioon Pootsi-Kõpu Kolmainu kirikus, kus peeti palveteenistus. Kohalike sõnul on Kõpu koht, kus Eestis lehed kõige varem maha langevad, veelgi tähtsam on aga see, et sealt on pärit Eesti esimene pühak, piiskop-märter Platon.

Patriarhi silmitsenud kohalikud prouad imestasid, kuidas üks nii tähtis, hingelt ja nimelt suur mees on palju lühemat kasvu, kui ajalehtedest või televiisorist paistab. «Pisike vanameheke, krapsakas, habe on ilus,» kommenteerisid kohalikud.

Patriarh Bartolomeuse valget habet märkas ka seitsmekuune Andero, kes patriarhi süles olles sellega mängima kippus. Mõistagi tituleeriti Andero Kõpu pisikeseks superstaariks. «See on nii suur au, küll poiss sellest suuremana aru saab,» sõnasid ümbritsevad inimesed. Kohalikud kostitasid patriarhi värske mee ja õuntega ning edasi sõitis delegatsioon turvameeskonna saatel Kihnu praamile, kus kogu tee esinesid kohalikud muusikud.

Bartolomeuse sõnul oli juba enne Kihnusse jõudmist praami peal tunda, kui ehedalt ja siiralt armastab Kihnu rahvas muusikat ja kultuuri. «Teie armastus muusika vastu näitab teie tundelisust,» lausus patriarh.

Lastel oli koolist päev vabaks antud ning patriarh õnnistas Kihnu pärimuskooli. Kihnu põhikooli 35 õpilasest leidub vaid viis last, kes pilli ei mängi, kuid nemadki leidsid tantsunumbrites oma koha. Sihtasutuse Kihnu Kultuuriruum juhataja Mare Mätas sõnas, et Kihnu elu on lihtne ja inimesed tagasihoidlikud. Küll aga tuldi huviga patriarhi uudistama ning Marel ja ühel teisel naisterahval oli peas tanu, mida kantakse ainult väga pidulikel puhkudel, näiteks pulmade ajal.

«Täna on väga pidulik hetk, et selline suurmees tuleb kohale. See on esimest korda ja loodame, et mitte viimast korda – iial ei või teada, kas nii suuri maailmamehi siia tuleb,» sõnas Mätas. «Kõik on koguduse liikmed, kõik on ristitud, kõik maetakse kiriklikult – õigeusu saar,» kirjeldas ta Kihnu saart.

Pärast hingepalvet Kihnu kalmistul õnnestus paar sõna vahetada Kihnu Virvega, kelle sõnul on patriarhi visiit suur lugupidamine Kihnu rahvale. «Et üldse tuldi meie saarele – suur lugupidamine ja väga armas. Hea, et nad selle pika merereisi ette võtsid. Ilm on väga ilus,» jagas Virve muljeid.

Patriarh rõõmustas eriti selle üle, et sai kohtuda nii paljude lastega. «Nad armastavad muusikat ja tantsu, oleme uhked nende etteastete üle. Jätame siia Kihnusse ühe osa oma südamest ja terve patriarhaadi õnnistuse,» sõnas patriarh Bartolomeus kihnlastele.

Kohalike sõnul on 20 pühameest Kihnus haruldus. Delegatsiooni kuulusid vaimulikud Soomest, Kreekast, Kreetalt, Türgist, Ameerika Ühendriikidest ja loomulikult Eestist. Kui vestlesime teel Kihnust Munalaiu sadamasse esimest korda Eestis viibinud USA külalise, Bostoni metropoliidi Methodiosega, sõnas ta, et Eesti õigeusu kirik nagu ka riik on kasvav ja muutuv.

«Mul on hea meel siia tulla ja näha arengut, mis on kirikus toimunud 20 aasta jooksul. Inimesed Eestis on kahe jalaga maa peal, alandlikud ja armastavad oma kirikut ja riiki,» kirjeldas ta. Samuti tõi Methodios välja, et võrreldes USA ühiskonnaga, ei olda Eestis niivõrd materialistlikud. Küll aga kiputakse just seda läänelikku halba mõjutust kõige kiiremini omaks võtma.

Sarnase mõtte lausus patriarh Bartolomeus Kuressaares peetud kõnes, öeldes, et eriti niinimetatud arenenud maailmas, kus ilmalikustumine, kalduvus lahutada ühiselu seadusi pühadusest, käia selle maailma ihade ja tahtmiste järgi, põhjustavad palju kiusatusi ning toovad kaasa selle, et paljudki, kes loevad end kristlasteks, on kaugel tõest ja elust.

Kokku pidas patriarh Eesti-visiidi jooksul 21 igaks kohtumiseks eraldi ette valmistatud ametlikku kõnet.

«Õnnistatud külaskäik Eestisse jättis meile kustumatu mulje ja me soovime veel kord tänada kõiki selle eest, et oma lugupidamise ja austusega olete muutnud selle külastuse unustamatuks,» sõnas patriarh Kuressaares.

Muhumaal peatus patriarhi delegatsioon vaid korraks, et kohaliku käsitööga tutvuda. Nädal aega kestnud visiidi eesmärk oli austada Eesti apostlik-õigeusu kiriku autonoomia 90. aastapäeva. Täna suundub patriarh Bartolomeus Soome, kus tähistatakse Soome õigeusu kiriku autonoomia 90. aastapäeva.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles