Komisjon kahtleb Krossi luuretegevuses

Toomas Sildam
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Endine luurekoordinaator ja presidendi nõunik Eerik-Niiles Kross on Riigikogu komisjoni teadlikult eksiteele viinud ehk valetanud,» väidab julgeolekuasutuste kontrollkomisjoni aseesimees Koit Pikaro.

Kontrollkomisjon küsitles esmaspäeval ligi tund aega kaitsepolitsei peadirektorit Jüri Pihli, saamaks teada, kas Kross osales luure- või vastuluureoperatsioonis, kui aitas 1999. aasta novembris riiki tulla Antonio Angottil, kes hiljem Tony Massei nime all osales Rail Estonia lipu all Eesti Raudtee erastamises.

Just julgeolekuhuvidega on Kross avalikkusele ja parlamendi kontrollkomisjonile põhjendanud oma vähemalt kaht telefonipalvet piirivalve peadirektorile, et viisarezhiimi rikkumise eest piiripunktis kinni peetud ja hiljem USAs tagaotsitavaks osutunud Angotti ikkagi Eestisse pääseks.

Ebaprofessionaalne Kross

«Komisjonis jäi kõlama arvamus, et Kross käitus väga ebaprofessionaalselt,» ütles Pikaro, seades kahtluse alla Angotti juhtumi seotuse julgeolekulise operatsiooniga.

Seda kinnitas kaudselt kontrollkomisjoni esimees Enn Tarto BNSile: «Formaaljuriidiliselt polnud Krossil õigust värvata kaastöölisi, samas on lahtine, kas kõrgel riigiametnikul on õigus palvetega piirivalveametisse pöörduda.»

Angottit jälitavad praegu ameeriklaste FBI, Interpol ja kaitsepolitsei, kes tahab talle esitada süüdistuse valeandmete esitamises. Nimelt varjas itaallane USAs saadud kohtulikku karistust, kui taotles Eestis kaheaastast elamisluba, mille kodakondsus- ja migratsiooniamet peaks täna tühistama.

«Meie komisjonis jäi püsti versioon, et Kross ja Angotti olid varasemast tuttavad,» tunnistas Pikaro.

Angotti riiki pääsemise skandaali järel presidendi nõuniku kohalt lahkunud Kross on seni väitnud, et ei teadnud Angottist enne, kui novembris 1999 palus üks Eesti julgeolekuhuvidega seotud isik abi itaallase riiki pääsemiseks.

Pihl avalikustas nüüd komisjonile, et Itaalia passiga reisinud Angotti oli ühes Euroopa riigis enne raudtee-erastamist kohtunud sitsiillase Giovanni Sposatoga, kes lubas leida erastamistehingule rahastaja, kui temast saab Eesti Raudtee finantsdirektor.

Ei palunud tausta uurida

«Luurekoordinaator Kross, kes oli samal ajal ka Eesti Raudtee nõukogu liige, ei ole palunud kaitsepolitseil kontrollida Rail Estoniaga seotud ning raudtee erastamises osalenud Angotti või Sposato tausta,» kinnitas Pikaro.

BNSile lisas Pikaro, et kontrollkomisjoni laekunud andmeil on Angotti, Sposato, Tallinna linnapea Jüri Mõis ja viimase sõber ärimees Meelis Lao kõik Londonis kohtunud.

Hoiaks riigisaladustest eemal

«Minu isiklik arvamus on, et Kross tuleks edaspidi julgeolekuasutustest ja riigisaladusest hoida väga eemal.»

Koit Pikaro, julgeolekuasutuste kontrollkomisjoni aseesimees, endise luurekoordinaatori tulevikust

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles