Erakonnad lubavad Rüütli omaks võtta

Argo Ideon
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tipp-poliitikute hinnangul on endise Ülemnõukogu Presiidiumi esimehe Arnold Rüütli Eesti Vabariigi presidendiks saamine demokraatliku valimistulemusena rahva tahte väljendus, ning ka vastased lubasid asuda temaga koostööle.

Reformierakonna esimees Siim Kallas ütles pärast tulemuste selgumist, et elu jätkub ja tööd tehakse edasi.

«President on valitud, nii see valimiskogu otsustas,» tõdes Kallas. «Seadus on nii paika pandud, selline on valimiste protseduur.»

Reformierakonna esimees Kallas ei varjanud, et on presidendivalimise tulemuses pettunud ja ootas Toomas Savi võitu. «Kuid see etapp on nüüd läbi. Ma ei näe mingit probleemi - meie töötame selle presidendiga.»

Kallas ütles, et rahvusvaheliselt tuleb Arnold Rüütli mineviku tõttu Eestile probleeme. Näiteks uudistekanal CNN pealkirjastas oma võrguväljaandes avaldatud artikli Rüütli saamisest Eesti presidendiks: «Eestit hakkab juhtima ekskommunist.»

Kallas aga ei usu, et Euroopa Liit või mõni muu rahvusvaheline organisatsioon midagi niisuguste emotsioonide pinnalt otsustaks. «Meie läbirääkimiste seisukohalt: presidendi roll on põhiseaduses ära määratletud. Need asjad, mille kohta toimuvad Euroopa Liiduga läbirääkimised, on seotud läbirääkimiste protsessiga ja mitte niivõrd presidendivalimistega.»

Laar tõi lillekimbu

Isamaaliidu esimees ja peaminister Mart Laar tegi küll valimistulemuste selgudes hapu näo, ent õnnnitles vastset president Rüütlit ometi lillekimbuga.

«Isiklikult pole mul olnud vastselt valitud presidendiga mingeid probleeme ja tunnen teda ka ammusest ajast,» ütles Laar eile agentuurile ETA. «Kindlasti ei tule mingeid probleeme presidendi ja peaministri vahel.»

Välisminister ja Mõõdukate esimees Toomas Hendrik Ilves ütles, et Rüütli valimine presidendiks ei mõjuta Eesti välispoliitilist kurssi.

«Kõik presidendikandidaadid lubasid enne valimisi, et toetavad Eesti liikumist Euroopa Liidu ja NATO liikmelisuse suunas,» ütles Ilves.

Truudust Eesti välispoliitika põhieesmärkidele kinnitas eilses Postimehe usutluses ka värskelt presidendiks valitud Arnold Rüütel ise.

Keskerakonna esimees Edgar Savisaar ütles, et Arnold Rüütli tõusmine presidendiks mõjub Eestile välispoliitiliselt hästi.

Poolal polnud probleeme

«Kui poolakad võisid endale presidendiks valida ekskommunisti, siis sellest ei olnud mingit probleemi rahvusvahelises plaanis,» rääkis Savisaar. «Samamoodi on ka Arnold Rüütliga.»

Ta lisas: «Lõppude lõpuks, ärge unustage, et teises voorus olid kõik kandidaadid ekskommunistid, mitte ainult Arnold Rüütel.»

Savisaar viitas asjaolule, et ka Reformierakonna kandidaat, Riigikogu esimees Toomas Savi on kunagi omanud NLKP liikmepiletit. Kuid samas kinnitas Keskerakonna esimees, et kõigil neljal valimiskogus kandideerinud kandidaadil oli eeldusi olla hea president ja täita rahva ühendaja rolli.

Rahvaliidu esimees Villu Reiljan kinnitas Postimehele, et Arnold Rüütel ei ole mingil juhul Lennart Meri, vaid jätkab presidendina just talle omast joont.

«Kahtlemata jätkab ta väga stabiilselt, väga rahulikult ja rahvale ja Eesti riigile keskendatult,» ütles Reiljan. «Selles mõttes ta erineb Merist, kellele meeldib väljamaal aktsioone teha ja kes tegelikult on suhteliselt külma kõhuga vaadanud, mis siseriigis toimub.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles