Õiguskantsler ei leidnud vastuolu Riigi Kinnisvara AS loomises

Allan Keian
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Õiguskantsler Allar Jõks ütles täna riigikogu liikme Siiri Oviiri arupärimisele vastates, et ta ei leia vastuolu põhiseadusega Riigi Kinnisvara AS-i moodustamisel.

Oviir ütles arupärimist tutvustades, et valitsus on teinud otsuse moodustada eraõiguslik äriühing, mille kasutusse ja käsutusse läheb järk-järgult kogu riigi vara. Oviiri sõnul läheb esimeses etapis üle 80 miljoni krooni väärtuses ja edaspidi kokku kümnete miljardite kroonide väärtuses riigi kinnisvara. Oviir lisas, et seejuures pole oluline, et riigile jäävad erafirma aktsiad. Oviiri sõnul ei saa selliseid otsuseid ilma Riigikoguga nõu pidamata teha. Ta tõi paralleelina näite haiglate reformist Tallinnas, mille ümber toimus volikogus avalik arutelu. Oviir uuris arupärimises, kas 28. juuni valitsuse korraldus ja hilisem 3. juuli täiendus sellele Riigi Kinnisvara AS-i loomise osas on kooskõlas põhiseadusega. Õiguskantsler ei leidnud selles valitsuse otsuses vastuolu. Pärast õiguskantseleri vastust arupärimisele ütles Oviir, et Jõksi esitlus ei olnud kuigi veenev. «Me pole üle andnud ühte maja või mõnda maja, valitsus on selle otsusega andnud kogu riigi kinnisvara eraomandisse,» rõhutas Oviir. Oviiri sõnul jääb kahtlus, et õiguskantsleri tänane vastus ei põhine õigusnormide analüüsil. Rahvaliidu fraktsioon ühines volitatud esindaja Jaanus Männiku sõnul esitatud arupärimise küsimustega. Männik lisas, et veel pole hilja see valitsuse otsus tagasi pöörata. «Õiguskantseleri tänane vastus oli ebameeldiv üllatus ja ma ei tea, mis oli selle põhjuseks, aga igal juhul õiguskantsler oma kohust küll ei täitnud,» ütles Keskerakonna juhatuse esimees Edgar Savisaar, kes alustas sõnavõttu antud küsimuses tähelepanekuga, et kedagi koalitsiooni esindajatest ei olnud Riigikogu saalis. Savisaar märkis, et Riigikogu selle nädala töökavas on ka riigikontrolör Juhan Partsi ülevaade riigivara kasutamisest. «Ma saan õiguskantseleri sõnavõtust nii aru, et see on meil viimane kord, kus me saame teavet riigivara kasutamises, sest edaspidi on meil tegemist eraomandiga,» sõnas ta. «Oleme praegu ühe suure skandaali sünni juures, mul on sügavalt kahju, et ka õiguskantsler, keda me oleme toetanud, on selle skandaali juures,» lausus Savisaar. Lõppsõnas ütles Oviir: «Tahan õnnitleda riigi väravavahti eduka riigi majavalitsuse loomisele kaasaaitamise eest.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles