Rohu moodi mari

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tihti jäävad arooniamarjad nukralt põõsale talve ootama - lindude meeleheaks. Sest me lihtsalt ei tea, mida kasulikku üks väike arooniamari suudab. Lisaks vitamiinidele (P, C, E, K, B2 jm) on marjas kaaliumi, fosforit, magneesiumi, rauda, vaske, titaani.

Eelkõige tuntakse arooniat kui tõhusat ateroskleroosi ehk veresoonte lupjumise vastast ravimit. Lisaks tugevdab küpsetest viljadest pressitud mahl veresoonte seinu.

Ent ettevaatust - aroonia üleliigne tarvitamine võib põhjustada veres trombide teket. Vererõhku alandavat arooniat ei peaks ülemäära sööma ka need, kel madal vererõhk. Küll aga soovitatakse 10-30-päevast arooniamahla ravikuuri neile, kel esimese ja teise astme kõrgvererõhutõbi: kolm korda päevas tuleks võtta 50 g arooniamahla supilusikatäie meega.

Aroonia on kasulik ka neile, kes saavad kiiritusravi, sest viljas on ohtralt parkaineid, mis viivad kehast välja radioaktiivsete elementide jääke.

Mao ja soolte tegevust ergutava toime tõttu soovitatakse arooniat mao alahappesusest tingitud maokatarride ja -põletike korral. Mao- ja kaksteistsõrmiku haavandite põdejail aga tuleks sellest viljast hoiduda.

Koos viljavartega säilivad arooniad korvis või puidust kastis 2-3°C juures kuni kolm kuud. Viljas peituvad vitamiinid ei kao säilitamisel ega ka kuumutamisel.

Veresoonte lupjumise vastu aitab aroonia kõige efektiivsemalt võidelda siis, kui segada seda toorsalatitesse, sest harilikult lisatakse sinna ka veiniäädikat ja õli, mis samuti takistavad veresoonte lupjumist.

Salatisegudeks kõlbavad eelkõige küpsed viljavartest puhastatud arooniad, mida tuleks eelnevalt 3-5 minutit keeta ja siis külma jooksva vee all jahutada. Enne salatisse lisamist tampige marjad kausis puunuiaga kergelt läbi nii, et vaid osa marju puruneks.

Arooniatoitude ja -hoidiste maitsestamiseks sobib noore kirsi või mustsõstra võrsete kuivatatud koor.

Värsked kirsi- ja sõstralehed muudavad toidu värvilt inetuks, küll aga võib neid kasutada kuivatatult, tervete lehtedena, mis tuleks hiljem eemaldada.

Aroonia ja punase peakapsa toorsalat

Lõigake 400 g punast peakapsast peenteks ribadeks, riputage peale veidi soola ja tampige puunuiaga, kuni hakkab mahla eralduma. Segage juurde ¼ klaasi punast veiniäädikat, 1-2 sl õli, 1-2 sl suhkrut ja 200 g ettevalmistatud arooniaid. Segage salat läbi ja tõstke pooleks tunniks külmikusse.

Sobib nii kuumade kui külmade liha- ja kalatoitude kõrvale.

Aroonia ja punase mugulsibula toorsalat

Pange 2 kuhjaga sl kivideta rosinaid vähese sooja veega likku. Puhastage 300 g punast mugulsibulat ja lõigake õhukesteks ratasteks. Asetage viilutatud sibul kaussi, pressige kergelt puunuiaga ja valage peale punast 3% veiniäädikat nii, et see kataks sibulad. Laske tund seista, nõrutage (äädikat võib hiljem kasutada lauaäädikana süldi kõrvale), segage juurde ettevalmistatud arooniad, rosinad, 1 sl õli. Maitsestage soola ja suhkruga.

Võib pakkuda grillitud lihatoitude ja shashlõki kõrvale.

Aroonia ja punase lehtsalati (Lollo Rosso) toorsalat

Peske, nõrutage ja lõigake peenteks ribadeks 400 g punast lehtsalatit, lisage veidi soola ja suhkrut ning tampige kergelt. Segage juurde 200 g eelnevalt ettevalmistatud arooniaid ja 1-2 sl õli ning sama palju punast veiniäädikat. Tõstke salat tunniks külmkappi.

Sobib grillitud lihatoitude ja shashlõki kõrvale.

Aroonia ja aedpeedi toorsalat

Riivige 300 g aedpeeti, suruge 100-150 g arooniaid katki ja segage peediga. Lisage maitse järgi suhkrut, 1 sl õli ja veidi sidruni- või ebaküdooniamahla. Tõstke segu tunniks külmikusse ja kaunistage tervete arooniate või marineeritud arooniakobaratega.

Sobib kõikide külmade ja kuumade lihatoitude kõrvale.

Aroonia ja hautatud peedi salat

Puhastage 200 g aedpeeti, riivige peenteks laastudeks ja hautage 2 sl taimeõliga tasasel tulel pidevalt segades. Segage jahtunud peedihautisele 200 g eelnevalt ettevalmistatud arooniaid. Lisage 1 tl purustatud aniisiseemneid (või 1 kuhjaga sl värsket peenestatud aniisbasiilikut), 1-2 kuhjaga sl jämedalt purustatud kreeka pähkleid, poole sidruni mahl või paar sl ebaküdooniamahla, maitseks soola ja suhkrut.

Sobib hakklihakaste, hakklihatoitude ja praetud maksa kõrvale.

Aroonia-aedoasalat

Võtke 150 g punaseid ja 150 g valgeid aedube, pange 12 tunniks külma vette eraldi nõudesse likku. Asetage oad väiksematesse keedunõudesse - ikka eraldi, sest keemise aeg on erinev. Valage peale keev vesi ja kupatage lahtises nõus 10 minutit, nõrutage. Valage peale uus vesi ja keetke, kuni oad on pehmed. Soola lisage pärast keetmist, vastasel korral jäävad oad kõvaks. Keeduvett võiks maitsestada peenestatud aedpiparrohu vm vorstirohtudega.

Lisage keedetud ubadele 200-300 g eelnevalt ettevalmistatud arooniaid, 1-2 väikesteks tükkideks lõigutud magusat punast pipart, 1-2 kuhjaga sl peenestatud värskete vorstirohtude segu, 1-2 sl õli, samapalju veiniäädikat või sidrunimahla, maitseks soola. Segage salat läbi ja tõstke tunniks külmkappi.

Serveerimisel võiks salatile puistata jämedalt lõigutud või rebitud punaselehelist aniisbasiilikut.

Kokteil «Toitev hommik»

Mikserdage 3 munakollast, 1 sl vedelat mett, 1 klaas arooniamahla ja 2 klaasi külma piima. Kogusest jätkub neljaks portsjoniks.

Serveerige jääkuubikutega.

Aroonia ja kirsikoore nastoika «Perestroika»

Asetage 2 kg vartest puhastatud ja pestud arooniaid 3-liitrisesse klaaspurki, lisage 200-300 g suhkrut, 1 kuhjaga sl kuivatatud noorte kirsivõrsete koort, 1 tl jämedalt purustatud nelki. Ülejäänud osas täitke purk kange viina, brändi või valge rummiga.

Sulgege purk tiheda kaanega ja tõstke aknalauale valguse kätte. Loksutage aeg-ajalt. Nastoika valmib 3-4 kuuga - kurnake see ja villige väiksematesse pudelitesse.

Kibuvitsa-arooniakompott «Tervist surmani»

Võtke võrdsetes osades arooniaid ja kibuvitsamarju. Peske ja puhastage arooniad, laske paar-kolm päeva külmas vees seista, vett aeg-ajalt vahetades. Peske ka kibuvitsamarjad, lõigake pooleks ja eemaldage seemned (kuivatatud ja röstitud seemneist saab valmistada tervislikku kohvi).

Pange arooniad ja kibuvitsamarjad tihedalt hoidisepurkidesse ja valage peale kuum suhkrusiirup - 1 liitri vee kohta on vaja 600 g suhkrut.

Tõstke hoidisepurgid keeva veega nõusse ja kuumutage. Pooleliitriseid purke tuleb kuumutada 8-10 minutit, liitriseid 10-12 minutit, kolmeliitriseid 15-20 minutit. Sulgege hoidis õhukindlalt ja laske jahtuda.

Toivo Niiberg, Eesti Põllumajandusülikooli õppejõud

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles