Eesti vanim inimene saab täna 106-aastaseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti vanim inimene Adele Lettens, kes tähistab täna 106. sünnipäeva, ei kurda kehva tervise üle, vaid ootab päikesepaistelisi päevi, sest siis saab ajalehte lugeda prillita.

Järvamaal Imaveres elav Adele ütleb, et kuigi tervisel pole viga ja kepi najal saab käia, jääb jõudu aasta-aastalt vähemaks. Hoolimata sellest on tal hommikused lehed pärastlõunaks juba läbi sirvinud. «Lehte loen ma ikka ilma prillita, aga ainult päeval, kui päike paistab,» lisab ta.

Külaliste üle on Adelel alati hea meel, sest siis saab juttu ajada. Päev enne sünnipäeva on ta väga heas tujus ja naerab lustlikult, nagu tähistaks oma 16., mitte 106. hällipäeva. «Kõik mu tuttavad on juba surnud ja siin sedasi istuda on kole igav,» märgib ta.

Sünnipäevad on argipäevale hea vaheldus, sest siis tulevad sugulased külla ja saab kaarte. Adele palub ajakirjanikul õnnitluskaardid ette lugeda ja räägib siis, kes need saatis ja kus saatjad elavad.

Adele peamiseks jutukaaslaseks argipäeviti on tütar, keda ta kiitmast ei väsi, et see vanainimese eest nii hästi hoolt kannab. «Paar aastat tagasi kirjutasin ka koha tütre nimele,» lisab Adele.

Vanamemmele meeldib seegi, et tütar hoolitseb tema loodud aia eest. «Tõin siia igasuguseid ilusaid taimi, näiteks Tartust sain topeltõitega sireli,» meenutab Adele, kes nüüd hoolitseb kümmekonna sünnipäevadeks kingitud potilille eest.

Oma pikaealisuse saladust Adele paljastada ei soovi, aga nendib, et viina joonud ja suitsetanud pole ta kunagi. Meestega on iseasi - nemad võivad ka viina võtta, lisab ta.

Ka Adele mehele meeldis pidutseda, mistõttu naisel tuli renditalus kõvasti tööd teha. «Olen isegi hobusega kartulivagusid ajanud ja teisi meestetöid teinud. Siis polnud ka lüpsimasinaid ja kõik lehmad tuli käsitsi lüpsta,» räägib ta. «Ega mu elu pole kerge olnud, olen pidanud palju rasket tööd tegema.»

Kui tervis lubaks, sõidaks Adele oma sõnul kas või hommepäev Pariisi.

Tiit Reinberg, Järva Teataja
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles