Metsavendade tapmises süüdistatav palkas kaitsja Moskvast

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kolme metsavenna tapmises süüdistatav endine siseministeeriumi Elva rajooniosakonna ülem Vladimir Penart palkas endale kaitsja Moskvast, homme Valga maakohtus homme algama pidanud protsess lükkub edasi.

«Täna sai kohtule teatavaks, et Penart palkas endale Moskvast kaitsja, kes suvatses Eestisse tulla alles täna ning seetõttu pole ta jõudnud toimikuga tutvuda ja pole asjaga üldse kursis,» ütles Valga maakohtu esimees Kalju Kutsar. Kohtuniku sõnul taotles Penarti kaitsja kohtuistungi edasilükkamist, kuid järgmise istungi aega pole kohus veel paika pannud. «Ootame nüüd kaitsjate seisukohti ning tõenäoliselt algab protsess märtsi teisel poolel,» sõnas Kutsar. Hävitusagendina varjunime Aus kasutanud Tuvi (76) ja tema endist ülemust Penartit (76) süüdistab politsei inimsusevastases kuriteos, mille eest ähvardab mehi kaheksa kuni 15-aastane või eluaegne vabadusekaotus. Kaitsepolitsei süüdistuse kohaselt andis 1953. aastal julgeolekus töötanud Penart hävitusagent Tuvile käsu tappa Tartumaal tegutsenud metsavend Oskar Rumm. Tuvi tappis Rummi sama aasta 3. augustil Tartumaal Aakre vallas, tulistades Penartilt saadud püstolist metsavennale kuuli kuklasse. Samuti süüdistab kapo Penartit selles, et ta korraldas Rummi mõrva järel Elva rajoonis metsavendade tabamiseks kaks operatsiooni, mille käigus tabati ja lasti kohtuotsuseta maha Vendo Saks ja Paul Miks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles