Kaitsevägi kavatseb auvahtkonna ratsaväe mundrisse riietada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

1936. aastal kasutusele võetud ratsaväe kaprali munder, mis hakkaks tulevikus ehtima praeguse aukompanii sõdureid Kõrgeid väliskülalisi tervitavad ja Kadriorus asuvat presidendilossi valvavad sõdurid hakkavad kandma punaseid pükse ja rikkalikult ehitud dolmanit, kui kaitseväe vormiriietust reformiv komisjon otsustab aukompanii riietada Eesti ratsaväe mundrisse.

Enne viimast suurt sõda, 1936. aastal kasutusele võetud ratsaväemundri juurde kuulusid lisaks vaarikapunastele pükstele ja sajandite eest Ungarist mujale Euroopasse levinud dekoratiivpaeltega ratsaväelase kuuele, dolmanile, ka näiteks erilised ratsasaapad. Viimaste ülaosa kaunistas näiteks hõbedane monogramm ratsaväele viitava suure R-tähega.

Enam kui 60 aasta tagant pärinev ratsaväevorm vahetaks kaitsejõudude peastaabi juures tegutseva vormiriietuse komisjoni esialgse nägemuse kohaselt välja aukompanii ajateenijate praegused vormid - maaväe, mereväe ja õhuväe ohvitseride ülikonnalõikelist tavavormi järeleaimavad rõivakomplektid.

Viimased ilmusid aukompanii ülesandeid täitva Üksik-Vahipataljoni A-kompanii ajateenijate selga esimest korda 1998. aasta sügistalvel, kuid sellised vormirõivad pole tegevväes kunagi kasutusel olnud, tähendasid Postimeest konsulteerinud sõjaväelastest eksperdid. «Tegemist on kummalise seguga praegusest ohvitseri tavavormist ning II maailmasõjas kasutusel olnud ajateenija mundrist,» märkis üks neist.

Ühtsem rõivastus

Kuivõrd vormiriietuse komisjoni töö pole praegu veel kindlate tulemusteni jõudnud ning seda juhtiv kaitsejõudude peastaabi logistikaosakonna ülem major Raivo Tamm viibib välislähetuses, peab kaitsejõudude peastaap võimalikuks avalikkusele ametlikke kommentaare jagada septembris, lausus nooremleitnant Andres Sang kaitsejõudude peastaabi avalike suhete teenistusest.

Möödunud nädalal trükist ilmunud sõjandusajakirja Sõdur viimase numbri andmetel töötab peastaabi vormiriietuse komisjon lisaks ettepanekutele muuta aukompanii vormi välja variandid ka tavavormi ja õhtuvormi ning kaitseväe orkestrite rõivastuse ühtlustamiseks ja muutmiseks. Lisaks tehakse ettepanekud ka välivormi ja lahingurakmete ning vormidel asuvate tunnusmärkide reformimiseks.

Komisjoni suve algusest pärineva arvamuse kohaselt jääks ohvitseride tavavormi värv ja lõige üldjoontes samaks, kuid vormikuue varrukaotstelt kaoksid näiteks nooremohvitseride, vanemohvitseride või kindralkoosseisu hulka kuulumist tähistavad erineva laiusega kardpaelad. 1936. aastast pärineva vormiga sarnase välimuse saaksid tagasi ka tavavormi taskud ning ohvitseride vormimüts.

Panamakübar ja parem riie

Maastikul kasutatava laigulise välivormi muster jääb ajakirja andmetel tõenäoliselt üldjoontes samaks, kuid kaalumisel on olnud lisaks praegustele erinevates toonides rohelistele ja pruunidele laikudele ka näiteks musta värvitooni lisamine. Ühtlasi peaksid uued rasketel väliõppustel kasutatavad laigulised vormid olema õmmeldud senisest kvaliteetsemast materjalist.

Ametlikult kavatsetakse kasutusele võtta ka praegu välismissioonidele sõitnud sõduritele jagatud laiguline nn panamakübar, loobuda suvekummikutest ja anda igale sõdurile selle asemel kaks paari nöörsaapaid ning põhjalikult muuta talvist välivormi.

Viimane peaks praeguse sooja voodriga pükste ja vatikuube meenutava jope asemel koosnema erinevatest rõivakihtidest, millest pealmist saaks eraldivõetuna kasutada näiteks kerge sügisjopena, alumist kihti eraldi aga näiteks soojendusjakina puhkepausidel.

Praegu kasutusel olevad jalaväerakmed ja seljakott jääksid üldjoontes küll samaks, kuid rakmete puhul võetakse kasutusele Rootsi automaatide Ak 4 padrunisalvede mahutamiseks sobivad salvetaskud praeguste asemel, mis on sobitatud Kalashnikovi automaatide ja Iisraelist ostetud Galilide padrunisalvede tarbeks.

Lõplikud ettepanekud kaitseväelaste tavavormide ja aukompanii rõivastuse muutmiseks peaksid komisjonil valmima selle aasta lõpuks, välivormide ja rakmete osas aga 2003. aasta esimesel kvartalil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles