Tervisekaitseinspektsioon tühistas vaktsiiniostu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Pärast Postimehes avaldatud artikleid ametnike soovist vaktsineerida imikuid elavhõbedaühendit tiomersaali sisaldava B-hepatiidi vaktsiiniga palus tervisekaitseinspektsioon riigihangete ametil hankekonkursi tühistada.

Tervisekaitseinspektsiooni peadirektor Tiiu Aro ütles, et palus riigihangete ametilt vastsündinutele mõeldud B-hepatiidi vaktsiini ostuks korraldatud riigihange üle vaadata sõltumata hiljuti ajakirjanduses avaldatud probleemartiklitest elavhõbeda võimalikust kahjust imikute tervisele.

«Pärast dokumentidega tutvumist selgus, et hankega tegelenud komisjon oli eiranud mõningaid protseduurireegleid,» põhjendas Aro pöördumist riigihangete ameti poole.

Võivad kohtusse minna

Riigihangete ameti peadirektor Ülo Sarv kinnitas, et nende ettekirjutuse peale hange tõepoolest tühistati. «See tähendab, et seda menetlust ei ole enam olemas ja kohtu poole pole mõtet hanke ennistamiseks pöörduda, sest selle peatamine tulenes seadusest,» mainis Sarv.

Peadirektor lisas, et kui riigihanke konkursil osalenud B-hepatiidi ravimit tootvad firmad GlaxoSmithKline ja Aventis Pasteur leiavad, et kehtetu hange on põhjustanud neile majanduskahju või kui nad suudavad tõestada, et oleksid olnud selle võitjad, siis võivad nad kohtusse pöörduda küll.

Erinevalt tervisekaitseinspektsioonist tegi sotsiaalministeerium avaliku pöördumise pärast Postimehes avaldatud artiklit, milles avalikustati tervisekaitseinspektsiooni ja ravimiameti allkirjavalmis otsus hakata vastsündinutele süstima raske nakkushaiguse B-hepatiidi vastu elavhõbedaühendit tiomersaali sisaldavat Korea vaktsiini Euvax-B.

«Kuigi väljavalitud vaktsiin on ohutu, ei pea ministeerium tekkinud olukorras võimalikuks selle vaktsiiniga vaktsineerimist läbi viia,» ütles sotsiaalministeeriumi avalike suhete juht Sigrid Tappo.

Aro kinnitas, et ministeeriumi sekkumine hanke tühistamist ei põhjustanud.

Vaktsineerimine vajalik

Odavama hinnaga ravimi Euvax-B tootja Aventis Pasteur Eesti esindaja Ülle Toomiste ütles eile, et pole veel tühistamisotsusest kuulnud. Ta ei soostunud kommenteerima, mida võtab ravimifirma ette oma õiguste kaitseks.

Varem on Toomiste Postimehele kinnitanud, et on valmis minema kohtusse, kuid pole täpsustanud, kas süüdistus riigihanke nurjamises esitatakse konkurendile GlaxoSmithKline’ile, tervisekaitseinspektsioonile või sotsiaalministeeriumile.

Ravimiameti kinnitusel oli ka esimesena valitud ning kuni miljon krooni odavam Korea vaktsiin ohutu, kuna elavhõbedakogus ühes doosis ei ületa lubatud normi. Ravimiameti registreerimisosakonna juhataja Alar Irsi sõnul leidub elavhõbedajääke ka teise firma toodetud vaktsiinis.

Sotsiaalministeeriumi rahvatervise osakonna juhataja Ain Aaviksoo sõnul tuleks vaidlusest hoolimata eestlastel end ja oma lapsi B-hepatiidi vastu vaktsineerida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles