Suupistetest jäid pidulauale redised

Priit Pullerits
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Magushapu kana mandariinilõiguga röstitud saial või kohagalantiini suupiste porgandisärgis - ainuüksi mõte neile suupistetele võib panna kõrisõlme klõnksuma. Milline on riigi muusikapale? Fotod: Presidendi vastuvõtt Estonia kontserdisaalis Presidendipaari vastuvõtt Estonia kontserdisaalis

Kuid mitte kõigil neil, kes kogunesid üleeile vabariigi aastapäeva vastuvõtule. Vastupidi, vastuvõttude veteranid täheldasid, et sedapuhku ei pakutud Estonia kontserdisaalis ja talveaias teab mis erilisi hõrgutisi. Igatahes mitte selliseid, mis keele alla oleks viinud.

Ehk on põhjus selles, et toit on presidendi vastuvõttudel alles viiendajärgulise tähtsusega, nagu tunnistas ühe ministri proua, kes kodurahu huvides pidas paremaks oma isikut mitte afisheerida.

See, et nii mõnigi külaline suupoolistesse leigelt suhtus, ei tähenda, et kõhukinnituse eest hoolitsejad oma ülesannet ülejala täitnuks. Nemad lähtusid välisministeeriumi protokolliosakonna soovidest.

Toitlusteenuste pakkuja Catering Service hakkas toidukraami tellima juba kaks nädalat tagasi. Firma peakokk Tiina Abrams mõtles välja mitu uut suupistet, nagu linnulihaknellid ehk vahukoorega töödeldud kanafileemass. Taimetoitlastele tuli koostada eraldi menüü köögiviljadest, mida tuli õrnalt-õrnalt kuumutada, et nood maitset ei minetaks.

Selleks, et 15 000 suupistet pidulikuks sündmuseks valmis saada, lasid Catering Service’i 18 kokka ööpäev läbi vahetuste kaupa näppudel käia. Keskmiseks tempoks kujunes 100-150 suupistet tunnis. Mis aga ei tähenda, et osa tikuvõileibu saanuks valmis juba eelmisel õhtul. Ei, nii oleks osa neist kärbatanud või tahedaks tõmbunud. Töö käis nagu Fordi konveieril: enamik suupisteid valmis etapikaupa pidupäeva hommikul kella 8 ja 14 vahel.

Selleks, et öise vahetuse tosin kokka tempos järele ei annaks, paigutas keegi firma töötajaist kööki lae alla suure värviteleri.

Kaks kokka alustasid aastapäeva varahommikul nelja hiigeltordi meisterdamist. Peale 9-protsendilise rasvasisaldusega kohupiima, vahukoore ja martsipani läks tortide sisse kümme pooleliitrist pudelit Vana Tallinna likööri ning 12,5 kilo sügavkülmast võetud vaarikaid. Lõpuks kaalus iga tort 20 kilo ning võttis enda alla terve ruutmeetri.

«Oh, selliseid torte pole raske teha,» kinnitas Abrams. Usutav, sest Catering Service on saanud hakkama ka kaks korda suurema tordikoguse valmistamisega.

Kuigi peokülalised tordi vastu samuti ülevoolavat vaimustust ei ilmutanud, ei jätnud nad ometi ühtki tükki ka järele. Samuti sõid nad tühjaks 230 vaagnat tikuvõileibade ja korvikestega. Järele jäid vaid üksikud riismed sinimustvalgeist kaunistusist, mis olid tehtud valgest ning siniseks ja mustaks värvitud redisest. Tõsi, mõni söakas kutsutu oli noidki hauganud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles