Kihnu–Munalaiu liinile tuleb uus reisiparvlaev

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile sõlmis OÜ Kihnu Veeteed juhatuse esindaja Annely Akkermann Norras reisiparvlaeva ostmise lepingu, et osaleda mandri ja saare vahelise ühenduse pidamise riigihankekonkursil.

Märtsi keskel riigihankekonkursi korraldav Pärnu maavalitsus soovib juba sama kuu lõpuks leida praamiühenduse pidajat Kihnu saare ja Munalaiu sadama vahel.

Allkirjastatud leping käsitleb senisest suurema, kiirema ja mugavama reisiparvlaeva toomist Kihnu ja Munalaiu vahel ühenduse tihendamiseks ja kiirendamiseks, plaani on toetanud üle paarisaja kihnlase oma allkirjaga.

Seni Bergeni väinas seilanud reisiparvlaev on uutelt omanikelt saanud nimeks Reet. Kihnlastele on see meeltmööda, sest Reeda nime kandis ka kuulsa kapteni Kihnu Jõnni pruut. Seni Kihnu ja mandri vahel ühendust pidanud reisiparvlaevast Jõnn on Reet valmistamisaasta järgi 16 aastat noorem.

Ülevaatus tehtud

Norras 1971. aastal ehitatud Reeda pardal on 24 auto- ja 168 salongikohta, laeva jääklass võimaldab pikendada navigatsiooni.

Akkermanni sõnul muretses OÜ Kihnu Veeteed reisiparvlaeva Ahvenamaal asuva osaniku kaudu. «Nägin seda esimest korda kolmapäeval, laev on hea ja ilus,» mainis Akkermann. Varem tutvusid laevaga ja tegid proovisõidu kapten Arvo Saare ja mehaanik Valdo Palu, mõlemad kihnlased.

Kaks kolmandikku aluse maksumusest tuleb laenust, kolmandiku saab aga investoritelt. Reisiparvlaeva maksumust asjaosalised avalikustada ei soovinud. OÜ Kihnu Veeteed kanti äriregistrisse mullu 15. mail.

Veeteede amet on teinud kohapeal reisiparvlaeva Reet esmase tehnilise ülevaatuse ja vastavalt meresõiduohutuse seadusele andnud nõusoleku kanda laev Eesti riigilipu all sõitvate laevade registrisse.

Madala süvisega

Pärnu maavalitsuse arengutalituse juhataja Urmas Kase nimetas Jõnniga võrreldes moodsama reisiparvlaeva tulekut liinile eraalgatusel tervitatavaks.

«Mina ei ole kursis, milline on uus praam, ja ei kommenteeriks seda,» ütles Kihnu vallavolikogu esimees, OÜ Kihnu Liini tegevdirektor Johannes Leas. Tema sõnul on reisiparvlaeva Jõnn keskmine koormatus nende kümne aasta jooksul, mil alus on Kihnu ja Munalaiu vahet sõitnud, nii reisijate kui kaubaveo osas jäänud alla 30 protsendi. Rootsist ostetud Jõnn mahutab 12 sõiduautot ja 102 reisijat.

Seni Munalaiu ja Kihnu vahelisel 12-kilomeetrisel veeteel ühendust pidanud Jõnn on Pärnu maavalitsuse bilansis ja operaatorfirma OÜ Kihnu Liin kasutuses, suviti sõidab saarele ka AS Kihnuranna kasutuses olev reisilaev Vesta.

Kihnu vallavolikogu liige Annely Akkermann kinnitas, et uue reisiparvlaeva muretsemisel Kihnu väina sai otsustavaks süvis, mis tühjal laeval jääb alla 2,5 meetri.

Silvia Paluoja, Pärnu Postimees
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles