1993–1996: verine järelkaja tanklas kõlanud laskudele

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kümne aasta eest Neste tanklas kõlanud automaadivalangu ja püstolilaskude kaja vaibus vaid paariks kuuks, kui eestlastest allilmamehed välismaale pagesid ja Permi rühmitus endale ihukaitsjad palkas. Mõlemad pooled kogusid jõudu, et siis alustada allilmasõda, mis vaibus alles 1997. aastaks.

22.08.1993 -

Tallinnas Õismäe tee korterelamus tapetakse Toivo Tamm, eestlaste liider allilmas. Naabermajas elanud sõbrale videokassetti ära viima läinud Tammele tulistab kuuli pähe teda kodumaja trepikojas varitsenud mõrvar.

Tapja põgeneb maja pööningu kaudu kõrvaltrepikotta, mille ees ootab teda auto. Politsei jälitusversioon räägib, et mõrtsuka tellis Neste tulistamises haavata saanud Vjatsheslav Platonov, makstes tapjale kuni 3000 dollarit. Mõrv on avastamata. Allilmas räägitakse, et Tamme tappis palgamõrvar hüüdnimega Sohha.

26.08.1993 - Tallinnas Vabaduse väljakul Estonian Airi piletikassa juures prügikastis plahvatab kell 23 põrgumasin, kui sealsamas kõrval on Permi rühmituse kaks autoriteeti, Sergei Podshivalov ning Aleksandr Siirak, hüüdnimega Taivanets. Mõlemad saavad haavata, kuid pääsevad eluga.

Plahvatuse korraldamises on süüdi mõistetud eestlaste grupeeringusse kuulunud Robert Pohlak ja Janek Kukk. Kaitsepolitsei väitel organiseerisid plahvatuse aga kaks 1996. aastal tapetud eestlast - Daniel Mäng ja Andre Piispea.

02.09.1993 - Teel Tallinnast Rakverre kaovad Permi grupeeringu liidrid Vladimir Ziljajev ja Sergei Jagupov. Meeste röövi organiseerib eestlaste rühmitus, kasutades mitme toonase Läänemaa Jäägrikompanii liikme abi.

Permikad, keda eestlaste allilm kahtlustab Tamme tapja Sohha varjamises ja Venemaalt relvade Eestisse toomises, viiakse Robert Pohlaku ema elukohta Jõgevamaal, kus süüdistuskokkuvõtte järgi Andre Piispea tapab nad mõlemad kahe lasuga pähe.

Juhtumiga seoses sai 3000-kroonise trahvi Janek Kukk, kes rääkis uurijale, kuidas Daniel Mäng sundis teda peitma Ziljajevi ja Jagupovi laipu.

04.09.1993 - Laigulistes vormides mehed võtavad Lasnamäel autosse Permi grupeeringuga seotud ärimehe Pavel Kalmõkovi, kui ta oma lapse ja naisega läheb garaažist autot võtma. Mees tapetakse, enne aga küsitletakse teda ühe kadunud metallivaguni asjus.

Kalmõkovi ebaseadusliku vabadusevõtmise eest mõistetakse süüdi Läänemaa endise Jäägrikompanii pealik Asso Kommer. Kalmõkovi mõrvarid on tabamata.

24.04.1994 - Tallinnas Järveotsa teel, oma kodumaja liftis tapab palgamõrtsukas Permi grupeeringu liidri Aleksandr Siiraku alias Taivanetsi. Tapja oli teadlik, et Siirak sõitis rünnaku kartuses liftiga alati korruse võrra kõrgemale. Mõrv on avastamata.

Aja jooksul kasvas eestlaste-venelaste allilmasõda üle eestlaste omavaheliseks vaenutegevuseks.

10.06.1994 - Tallinnas Mustamäel tapab vastasmaja katusel varjunud snaiper eesti kurjategijatega seostatud Rain Võsandi, kes telefoni teel aknale kutsutakse. Väidetavalt pandi Võsandile süüks seda, et ta informeeris Permi kurjategijaid Tamme elukohast ja liikumisest.

12.10.1996 - Tallinnas Kadaka teel ühe bordelli uksel tapab mõrvar automaadist Daniel Mängi, kes oli viimased paar aastat töötanud Permi rühmituse endise autoriteedi heaks.

14.12.1996 - Tallinna kesklinnas Wimbledoni baaris laseb mõrvar kuuli pähe Andre Piispeale.

Rasmus Kagge, Toomas Sildam
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles