Vallandatud haiglajuht süüdistab abilinnapead korruptsioonis

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Postimees.ee

Nädal tagasi Tallinna diagnostikakeskuse kohalt lahti lastud Agu Kivilo (pildil) esitas kaitsepolitseile avalduse, milles süüdistab abilinnapead Anders Tsahknat meditsiinitehnika ostmisel kindlate firmade eelistamises. Kapo andis Kivilo kahtluse uurida Tallinna politseile Abilinnapea Tsahkna eitab seost Philipsiga Diagnostikakeskuse juht vabastati ametist

Kivilo ei soostunud teisipäeval kaitsepolitseile esitatud avaldust täpsemalt kommenteerima, kuid märkis, et tema vallandamise põhjuseks oli soovimatus osta Tsahkna soovitatud Philipsi meditsiinitehnikat.

«Ametiseisundi kuritarvitamine, see on põhiline,» lausus Kivilot nõustav vandeadvokaat Ain Kiis kaitsepolitseile saadetud avaldust kommenteerides. «Võimuliialdus, võimu kuritarvitamine, eks see olegi korruptsioon.»

Kaitsepolitsei uurib

15 aastat diagnostikakeskust juhtinud Kivilo sõnul eelnes vallandamisele tüli aprilli keskel välja kuulutatud riigihanke üle, millega diagnostikakeskus kavatses osta ligi 25 miljonit krooni maksva kogu keha meditsiinilisteks uuringuteks vajaliku magnetresonantstomograafi.

Diagnostikakeskuse rajaja Kivilo väitis Postimehele, et abilinnapea Anders Tsahkna on korduvalt mõjutanud teda Philipsi meditsiinitehnikat soetama. «Ta ütleb otse, et osta minult, osta Philips,» rääkis Kivilo. «Ta isegi ei häbene seda.»

Diagnostikakeskuse kolmeliikmelist nõukogu juhib Ida-Tallinna Keskhaigla juht Meelis Roosimägi ning sinna kuuluvad veel Tsahkna ja Lääne-Tallinna Keskhaigla juht Peep Põdder.

«Diagnostikakeskuse kõigi liikmete huvi on saada oma kontrolli alla turuosa defitsiitsete diagnostiliste uuringute teostamisel,» leidis Kivilo. «Nõukogu tegelik juht - pealinna tervishoiuraha jaotav abilinnapea Tsahkna - juhindub oma tegevuses erahuvidest.»

Kaitsepolitsei komissar Henno Kuurmann ütles Postimehele, et ametkond sai eile tõepoolest avalduse, milles viidatakse võimalikule ametiseisundi kuritarvitamisele ja riigihangete seaduse rikkumisele diagnostikakeskuse poolt meditsiinitehnika soetamisel.

Kuurmanni sõnul tutvub kaitsepolitsei avalduses toodud asjaoludega ning kujundab oma seisukoha edasiste toimingute kohta lähipäevil. Seni ei pidanud ta võimalikuks avaldusega seonduvat lähemalt kommenteerida.

Nii Roosimägi kui ka Tsahkna ütlesid eile Postimehele, et süüdistus, nagu sundinuks nad diagnostikakeskust kindlalt firmalt meditsiinitehnikat ostma, on alusetu. Samas tunnistas Tsahkna, et on Kivilole mitu korda öelnud, et Eestis on vaid 3-4 firmat, kellega võib korraliku tehnika soetamisel arvestada.

Tsahkna eitab

Tsahkna väitis, et ta ei ole Philipsiga ega teiste meditsiinitehnikat müüvate firmadega mingil moel seotud ning väljus meditsiiniärist paar aastat tagasi, mil sai abilinnapeaks.

Roosimägi ja Tsahkna sõnul on Kivilo ametist tagasi kutsumise põhjus see, et mees ei soostunud täitma nõukogu antud suuniseid.

«Juhatuse esimees ei suutnud nõukogule esitada diagnostikakeskuse eelarvet ja vajalike investeeringute kava,» põhjendas Roosimägi. «Ning kui nõukogu ütles, et enne seda riigihanget välja kuulutada ei tohi, kui need asjad pole tehtud, kuulutati hange ikkagi välja.»

Roosimägi sõnul ei tulnud Kivilo keskuse juhtimisega lihtsalt toime ning uue juhatuse esimehe leidmiseks korraldatakse lähitulevikus konkurss.

Peeter Ernits, Urmas Seaver, Rasmus Kagge
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles