USA abi tõi koptereid ja sidesüsteeme

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.


Ühe suurema USA abiraha eest tehtud ostuna jõudsid mullu augustis Eestisse neli kopterit Robinson 44, mida pildil õnnistab kaplan Tõnis Nõmmik. Üleeilsest külmutatud USA sõjalise abiprogrammi raames eraldatud miljonite dollarite eest on Eesti aastate jooksul soetanud helikoptereid ja sidesüsteeme ning koolitanud kaitsejõududele tehnikaspetsialiste.

Mullu augustis USA sõjalise välisabi programmi (Foreign Military Funding - toim) raames Eestile antud abidollarite eest soetatud neli väikekopterit Robinson 44 on üks suuremaid Ameerika maksumaksja poolt tasutud hankeid. Partsi kinnitusel ei muuda abi lõpp Eesti-USA suhteid Kohtu ees on kõik võrdsed Karikatuur

Tänavuseks aastaks eraldatud 7,32 miljoni dollari (umbes 100 miljonit krooni) eest hankis Eesti USAst mereväe tarbeks sidesüsteeme ning tellis koolitust õhuväe pilootidele. Varasematel aastatel on Eesti FMFi abisummade eest Ameerika kaitsetööstuselt soetanud näiteks sidekontsernis Harris valmistatud raadiosidesüsteeme kaitsejõudude juhtimise tarbeks. Ühtlasi on abidollaritest igal aastal tasutud ka Ämaris asuva õhuseirekeskuse arvutisüsteemide tarkvara eest.

Tänavune raha kulutatud

USA lõpetas üleeilsest ehk 1. juulist sõjalise abi andmise Eestile ja veel 46 maailma riigile, kes pole Ühendriikidega senimaani sõlminud nn kahepoolset puutumatuselepet. Selle leppe sõlminud riigid on võtnud endale kohustuse mitte anda Haagis tegutsevale Rahvusvahelisele Kriminaalkohtule (RKK) välja USA kodanikke.

Abiraha eraldamise lõpetamine ei puuduta seejuures NATO täisliikmeid ega USA n-ö strateegilisi liitlasi - näiteks Egiptust ja Pakistani.

Seitsmest NATO kandidaatriigist on seni kahepoolse puutumatuseleppe sõlminud vaid USA ühe kindlama toetajana tuntud Rumeenia.

Kuigi Eesti asus koos Läti ja Leeduga sellel aastal USA-lt programmi FMF raames abisaajate esikümnes, ei mõjuta abidollarite voolu katkemine kaitseministeeriumi avalike suhete osakonna juhtaja Madis Mikko sõnul oluliselt Eesti kaitsejõudude võimalusi.

Nimelt on Eesti septembri viimasel päeval lõppeva USA tänavuse eelarveaasta raames talle eraldatud abisummad peaaegu täielikult juba ära kulutanud.

Oktoobri esimesel päeval algavasse Ameerika järgmisse eelarveaastasse ulatuvaid programme praegu aga Mikko sõnul töös ei ole.

Lisaks ootab Eestit tema sõnul tuleva aasta kevadsuvel ees saamine NATO liikmeks ning sellega taastub ka võimalus saada FMF-programmi raames USA-lt sõjalist abi.

Tänavu 2,17 miljardi kroonini küündiva eelarvega kaitseministeerium suudab Eestile olemuslikult olulisi kaitseprojekte rahastada ka ilma Ameerika abirahata, lisas Mikko.

«Üks asi on ka see, et FMFi raames küll abisaamine praegu lõpeb, kuid lisaks sellele on veel mitmeid teisi abiprogramme,» tähendas ta.

Operatsioonid jäävad

USA sõjalise abi külmutamine ei puuduta Ameerika Ühendriikide saatkonna pressiatashee Thomas Hodgesi sõnul samas toetust Eesti osalemisele rahvusvahelistel rahu -operatsioonidel.

«Me austame täielikult RKK eesmärke ning USA tegutseb jõuliselt sõjakurjategijate jälitamisel,» nentis Hodges. «Meie hinnangul muudaks RKK praegune töö USA kodanikud haavatavaks alusetute ja poliitiliselt motiveeritud süüdistuste osas.»

Küsimusele, miks Eesti pole sõlminud USAga kahepoolset puutumatuselepet, vastas välisministeerium pärast tundidepikkust analüütilist tööd järgmiselt: «Eesti on selle lepingu mittesõlmimisel lähtunud nii Eesti kui ka Euroopa Liidu põhjalikust juriidilisest analüüsist, mis tõi välja kõne all oleva lepingu võimaliku sõlmimise tingimused.»

Arvamus

Sven Mikser

Riigikogu riigikaitsekomisjoni esimees (Keskerakond), endine kaitseminister

Ma arvan, et tülist Eesti ja USA vahel on asi kaugel. Rahvusvahelise Kriminaalkohtu (RKK - toim) osas on Eesti nii praeguse kui ka eelmise valitsuse ajal järginud Euroopa Liidu (EL - toim) üldist lähenemist ja leidnud, et selle kohtu tegevuse aluseks oleva Rooma statuudiga ühinemine on Eestile oluline.

Et Ameerika võib sõjalise abi andmise lõpetada, oli teada juba mõni aeg tagasi. Nende summade ärajäämine ei põhjusta samas meie kaitse-eelarves olulist lünka. Eks see on abi andva riigi otsus - kas ja millistel tingimustel ta kedagi abistab. Nii palju kui mina tean, on suurem osa tänavuseks aastaks ette nähtud abist Eestil käes.

Marko Mihkelson

Riigikogu väliskomisjoni esimees (Res Publica)

USA otsus lõpetada sõjalise abi andmine ei tulnud Eestile ootamatult. Põhimõtteliselt olid poolte positsioonid juba mõnda aega teada.

Eesti positsioon on RKK ja puutumatuseleppe osas olnud väga selge. Ühelt poolt on Eesti tunnustanud RKK loomist ja sellega ühinenud. Teiseks käitume tulevase Euroopa Liidu liikmesmaana selles küsimuses solidaarselt teiste liikmetega.

Selline abiandmise lõpetamine ei kehti praegu seejuures NATO liikmete suhtes ning Eesti saab järgmise aasta kevadel alliansi täisliikmeks. Et me pole kahepoolset puutumatuselepet sõlminud, ei mõjuta kuidagi Eesti liitumist NATOga.

Eiki Berg

Riigikogu väliskomisjoni liige (Res Publica), poliitikateadlane

Eesti pole USAga sõlminud kahepoolset puutumatuse- lepet seetõttu, et RKK on meie hinnangul väga selgelt määratletav kui osa rahvusvahelisest õigussüsteemist. Eesti peab oluliseks seda, et selliseid n-ö rahvusvahelist õigust toetavaid institutsioone oleks mitu ja nende tegevus oleks ka maksev.

Selles mõttes seaks ameeriklastega kahepoolse puutumatuseleppe sõlmimine põhimõtteliselt kahtluse alla RKK tegevuse.

Seni kardeti meil pidevalt seda, et kui Eesti ei ole ameeriklastele piisavalt meeltmööda, võib NATO liitumislepingu ratifitseerimine USA Senatis läbi kukkuda.

Erkki Bahovski, Kaarel Kaas
uudised@postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles