Tiido: Eestisse Ameerika baase ei tule

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eesti uus suursaadik NATO juures Harri Tiido lükkas ümber oletused USA baaside paigutamisest Eestisse.

«Ameeriklased ei ole tulemas,» ütles Tiido intervjuus Soome ajalehele Iltalehti. «Neile isegi ei meeldiks siia baase rajada.»

Tiido sõnul arendab NATO hästivarustatud ja kiirestiliikuvaid ründevägesid, keda võib vajadusel saata ohustatud kohta. Ta lisas, et üldiselt NATO ei paiguta suuri garnisone oma välispiiride lähedusse.

Siiski suurendab NATOsse kuulumine Eesti turvalisust, sest iga «hall» piirkond sisaldab konfliktivõimalust. «Tühjust ei ole,» nentis Tiido.

Ta lisas, et see, kes tulevikus ähvardab NATOsse kuuluvat Eestit, ähvardab kõiki NATO liikmesmaid. Neid aga on varsti 26.

Tiido sõnul oleks võimaliku ähvardaja suhete halvenemine kõigiga neist mitte ainult sõjaline, vaid ka majanduslik ning poliitiline küsimus.

Endise KGB töötajana on president Vladimir Putin pragmaatiline ning koostöö Läänega on tihenenud, kuigi Venemaa ise on vaevalt demokraatlikumaks muutunud, lisas augustis neljaks aastaks Brüsselisse suunduv Tiido.

Samal ajal annab NATOsse kuulumine Eestile tagatise juhuks, kui kunagi peaks Venemaa etteotsa saama mitte pragmaatiline, vaid teistsugustest eesmärkidest lähtuv juht.

«NATO liikmena on meil teistsugune kaal, NATO on meile kui valjuhääldi,» märkis Tiido. (BNS)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles