Detroiti suundunud reisilennukil nurjati terrorirünnak

LETA/REUTERS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Al-Qaedaga seotud nigeerlane üritas eile Detroidile lähenenud reisilennukis lõhkeseadeldist õhkida, kuid reisijad ja meeskonnaliikmed hoidsid selle ära.


Lennufirma pressiesindaja Susan Ellioti sõnul said vahejuhtumis kergeid vigastusi kolm inimest, olukord saadi siiski kiiresti kontrolli alla ja maandumine Detroidi Metropolitani lennuväljale sujus probleemideta. Lennuki pardal oli kokku 278 reisijat.

Kahtlusalune sai ulatuslikke põletushaavu ja võeti vahi alla.

«Me usume, et see oli terrorismiakt,» ütles üks Valge Maja ametnik anonüümsuse tingimusel.

Valge Maja pressiesindaja Bill Burton ütles, et president Barack Obama jälgib toimuvat suure tähelepanuga ja on vahejuhtumiga seoses kehtestanud lennuliiklusele täiendavad turvameetmed.

Föderaalametnike sõnul on kahtlusalune 23-aastane nigeerlane Abdul Farouk Abdulmutallab, vahendasid New York Times ja Washington Post. Telekanalite ABC News ja NBC News teatel õppis mees University College Londonis inseneriks.

Abdulmutallab üritas lõhkeseadeldist õhkida, kui lennuk Detroidile lähenes. New York Times kirjutas sisejulgeolekuministeeriumi ametnikule viidates, et Abdulmutallabi sõnul oli ta plahvatusohtliku pulbri jala külge kinnitanud ning ta üritas korraldada plahvatust, lisades pulbrile süstla abil kemikaale.

«Kui see ei plahvatanud, sai ta ise raskelt viga. Tal on kolmanda astme põletushaavad,» ütles kongressi sisejulgeolekukomitee liige Peter King uudistekanalile Fox News. Tema sõnul oli tegu «üpris keeruka» seadeldisega, mis «paistab erinevat sellest, millega meil seni tegu on olnud».

«Ta sai ränki põletushaavu. Terve tema jalg põles. Tule kustutamiseks oli vaja nii tulekustutit kui ka vett,» ütles reisija Melinda Dennis NBC Newsile.

Maandumise järel viidi lennuk kõrvalisse kohta ja kogu pagas vaadati uuesti läbi, teatas transpordiohutusamet.

Anonüümsetele allikaile viidates kirjutas Wall Street Journal, et vahi all tunnistas Abdulmutallab, et sai lõhkeained ja rünnakujuhised Jeemenis Al-Qaeda agentidelt. Kuid NBC teatas terrorismivastase üksuse ametnikele viidates, et mees tegutses enda väitel üksinda.

Kingi sõnul oli kahtlusalune seotud Al-Qaedaga.

«Minu arusaamine on see, et tal on tõepoolest sidemed Al-Qaeda ja igal juhul äärmuslastest terroristidega, tema nimi kerkis üles üsna ruttu, kui sai uuritud luure andmebaase,» tõdes King.

Kingi sõnul polnud mees küll lennukeelu nimekirjas, kuid tema nimi torkas andmebaasis silma seoses informatsiooniga, mis viitas sidemetele terroristidega.

Esindajatekoja luurekomisjoni mõjukaim vabariiklasest liige Peter Hoekstra ütles AFP-le, et kahtlusalune võis olla seotud USAs sündinud radikaalse Jeemeni vaimuliku Anwar al-Aulaqiga.

Aulaqi on väidetavasti mõjukas Al-Qaeda värbaja ning ta pidas e-posti teel ühendust USA armeepsühhiaatri Nidal Hasaniga, kes eelmisel kuul Texases Fort Hoodi sõjaväebaasis 13 inimest tappis.

«On teateid, et nad olid ühenduses ja ta käis salaja Jeemenis. Me peame küsima, kas see imaam oli piisavalt mõjukas, et panna inimesi uuesti USAd ründama,» ütles Hoekstra.

Telekanal CNN kinnitas, et asja uurimisega tegeleb Föderaalne Juurdlusbüroo.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles