Luureraport: Gruusia alad on Moskva erihuvi

Igor Taro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene rahuvalvaja Lõuna-Osseetia lähedal. Just rahujõudude allajäämist võitluses Gruusiaga arvustasid Vene erijõud.
Vene rahuvalvaja Lõuna-Osseetia lähedal. Just rahujõudude allajäämist võitluses Gruusiaga arvustasid Vene erijõud. Foto: AFP / Scanpix

Venemaa võimude ja sõjajõudude tegevus Gruusia separatistlike alade toetamisel võiks olla aktiivsem, selgus eriteenistuste peetud ettekandest.

Vene eriteenistuste analüütikute mõne kuu tagune hinnang Gruusiale kuuluvas, kuid venelaste toetatavas separatistlikus Lõuna-Osseetias valitsevale asjade seisule kanti ette Vene riigiduuma julgeolekukomitee liikmete salastatud nõupidamisel. Nagu märgib selle salajase ettekande teksti enda valdusesse saanud väljaanne Nezavissimaja Gazeta, pole Venemaa praeguseks sugugi ammendanud oma võimalusi piirkonnas toimuvale mõju avaldamiseks.


Dokumendi autorite hinnangul oli Venemaa võimudel kaks valikut: teha otsus initsiatiivi näitamise või passiivse strateegia kasuks, mis näeb otsustavaid samme sekkumiseks juba puhkenud relvakonflikti staadiumis. Ettekanne märgib, et initsiatiivi loovutamine on äärmiselt ebasoodne ja perspektiivitu variant.


Ühe peamise probleemina on toodud rahuvalvejõudude nii-öelda vilets tõhusus. «Kahjutundega tuleb tõdeda, et rahuvalvejõudude juhtkond pole olnud suuteline vastama uutele katsumustele ning ohtudele, mis tulenevad Gruusia uuest režiimist, » tsiteeris dokumenti väljaanne.


Selle tagajärjeks peavad autorid Vene ja Osseedi jõudude sisulist blokeerimist ning olukorra kontrollimist Gruusia jõustruktuuride poolt. Niinimetatud rahuvalvekontingendile on jäänud passiivsete vaatlejate ülesanne, nendib ettekanne.


Kokkuvõtteks annab paber Venemaa juhtkonnale kaks soovitust. Esiteks: «Vaadata üle kogu Abhaasia ja Lõuna-Osseetia rahuvalvemissiooni strateegia ning taktika olemasoleva mandaadi otsustavaks praktikas rakendamiseks.»


Nii on 8. juulil Lõuna-Osseetia õhuruumis teinud demonstratiivse lennu Vene hävituslennukid, mida Moskva selgitas vajadusega «jahutada olukorda» ning Vene meedia tõlgendas kui Thbilisi sõjalise rünnaku tõrjumist.


Teiseks soovituseks on: «Kuulutada Lõuna-Osseetia ning Abhaasia Venemaa eluliste huvide tsooniks: see tuleneb vajadusest kaitsta rahvuslikku julgeolekut lõuna piirkonnas koos kõigi sellest tulenevate meetmete ja järeldustega.»


Seda kommenteeris omalt poolt Gruusia parlamendi territoriaalse terviklikkuse komitee esimees Šota Malašhia, kelle sõnutsi nõuab Thbilisi niisugusel juhul Vene rahuvalvajate lahkumist. «Säärane asjade käik seab kahtlemata küsimärgi alla olümpia läbiviimise Sotšis, kuna Gruusia kavatseb kaitsta oma suveräänsust ja territoriaalset terviklikkust kõigi vahenditega,» vahendas parlamendiliiget Inerfax.


Olukorda Gruusias vaaginud Vene päevaleht Izvestija märkis, et Abhaasia separatistide või Vene relvajõudude rünnak Gruusia vastu oleks hetkel kindlasti kohatu, kuid kui olukord nõuab kümnete tuhandete Vene kodanike kaitsmist, paneb see asja teise valgusse. Seda enam, et tänu rajatavale raudteele pole Venemaal vajalike ressursside kohaletoimetamisega Abhaasiasse varsti probleemi.

Venemaa vastulöök

Venemaa valitsuse häälekandja Rossiskaja Gazeta hinnangul oli USA riigisekretäri Condoleezza Rice’i hiljutine visiit Gruusia pealinna roheline tuli Thbilisi võimudele territoriaalkonfliktide lahendamiseks sõjalisel teel.


Selleks ajaks kui Rice maandus Washingtonis, koostasid Vene diplomaadid aga omakorda lihtsa, kuid tõhusa vastuse Valge Maja soovimatusele Moskva huvisid arvestada, kirjutas ajaleht.


Väljaanne pidas silmas Venemaa eelmise reede vetot ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsiooniprojektile, mis näinuks ette karmimaid sanktsioone presidendivalimisi saboteerinud Zimbabwe võimudele.


Rossiskaja Gazeta hinnangul demonstreeris taktikaline ühinemine Hiinaga Ameerika diplomaatidele ilmekalt ühepooluselise maailma olematust ning sundis Washingtoni oma retoorikat muutma.(PM)

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles