Üledoosi on seitsme kuuga surnud 75 narkomaani

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Süstal
Süstal Foto: Toomas Huik

Augusti alguse seisuga on Eestis narkootikumide üledoosi tõttu surnud 75 inimest, enim üledoose tehti Põhja-Eestis.

Põhja-Eestis võttis üledoosi tänavu seitsme kuuga 56 inimest ja Ida-Eestis 17 inimest. Lääne-Eestis ei ole sel aastal aga ühtegi üledoosi registreeritud, selgub siseministeeriumi statistikast.

Siseminister Ken-Marti Vaher ütles esmaspäeval riigikogus arupärimistele vastates, et 2012. aastal suri üledoosi Harjumaal ja Tallinnas 113 inimest, Ida-Virumaal 37.

Ta märkis, et praegused surmad on eelmise sajandi lõpus aset leidnud narkoepideemia tagajärg, kuna enamasti surevad fentanüüli üledoosi just pikaaegsed sõltlased.

Samuti märkis ta, et ühe sammuga narkomaaniat kui äärmiselt mitmekihilist teemat tulemuslikuks ei muuda. Siin on nii ravi, ennetustöö kui pakkumise vähendamise osas tugevaid samme vaja.

«Oleme narkokuritegevusse paigutanud märkimisväärse ressurssi, läbi on mõeldud ja süsteemsemaks on muudetud ka politsei tegevus. Me loodame ja on tõenäoline, et see avaldab mõju ka laiemalt ehk siis vähendab pakkumist turul ja toob läbi selle  kaasa ka narkosurmade vähenemise, eelkõige nende narkosurmade vähenemise, mille on põhjustanud fentanüül.»

Ta tõi välja, et politsei on tugevdanud fentanüüli vastast võitlust ja aasta alguses rakendati tööle eraldi Põhja prefektuuri narkokuritegude talituse tänavakuritegevusega tegelev operatiivgrupp, kuhu võeti juurde täiendava ressursina kuus ametnikku, kes eelkõige Põhja prefektuuris levitamisvõrgustikke avastavad, nende tegevus on  väga selgelt  suunatud selle vastu.

Narkokuritegevusega võitlemiseks eraldati Vaheri sõnul 2012. aastaks 1,6 miljonit eurot kriminaalpolitsei menetlusvõimekuse tõstmiseks ja 315 000 eurot erivahendite ostuks.

«Sel, 2013. aastal nägime ette eraldi täiendavad vahendid selleks, et hankida narkopolitseile sõiduvahendid, mis on nende töös väga olulised mitmetes prefektuurides.»

Samuti on siseministeerium eraldanud kriminaaltulu üksusele täiendavaid vahendeid narkokuritegevuse kriminaaltulu konfiskeerimise tõhusamaks muutmiseks.

Täiendava ressursina eraldasime viimase pooleteise aasta jooksul 540 000 eurot kriminaalpolitsei võimekuse tõstmiseks, millest suur osa kasutatakse narkovastaseks võitluseks. See sisaldab kulutusi transpordile, inimressursile ning tehnilistele vahenditele, ütles siseministeeriumi pressitalitus Postimehele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles