Seppik: politsei koosseis on kriitilise piiri peal

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Politseiameti kunagise peadirektori ja endise siseministri Ain Seppiku hinnangul on politsei- ja piirivalveameti (PPA) isikkoosseis praegu kriitilise piiri peal ning politsei töö normaalseks toimimiseks tuleks ameti koosseisu suurendada.

«Kui politsei isikkoosseis on paari aastaga 500 inimese võrra vähenenud, siis segab see kindlasti politsei tööd. Seda näitavad kasvõi hiljuti aset leidnud rasked avaliku korra rikkumised, millega tegelemiseks ei olnud politseil piisavalt jõudu,» ütles Seppik Postimehele.

Ta nentis, et politsei koosseisu vähenemine 500 inimese võrra on Eesti jaoks kahtlemata väga suur number.

«Seda, et politsei koosseis on kriitilise piiri peal, teab kindlasti ka PPA peadirektor Elmar Vaher, aga seda ei ole PPA juhil võimalik ega vajalik välja öelda. Küll aga on siin mõtlemiskoht siseministrile,» lausus ta.

Seppiku sõnul on politsei- ja piirivalveametit juhtima asunud Elmar Vaher oma tegevusega õigel teel ning tema algatatud ümberkorraldusi tuleb aktsepteerida. PPA eri üksuste liitmise puhul Põhja prefektuuriga on Seppiku sõnul tegemist taktikaliste, mitte strateegiliste ümberkorraldustega.

«Kas üksus allub Põhja prefektuurile või kellelegi teisele, see on töökorralduse küsimus. Liikluspolitsei ümberkorraldamine on vana teema, selle üle vaieldi 20 aastat tagasi. Võib-olla viimane muudatus annab mingi efekti. Mis puudutab märulipolitseisse, siis ma arvan, et selle liitmine Põhja prefektuuriga on täiesti mõistlik, sest märulipolitsei igapäevatöö on Tallinnas ja selle ümbruses, kus on kõige rohkem inimesi,» lausus Seppik.

Ta lisas, et on kahe käega poolt Vaheri plaanile vähendada niinimetatud staabikulude eelarvet kümnendiku võrra. «Politsei organisatsioon on 500 inimese võrra vähenenud, samas staabikulud vähenenud pole, kuigi nad juhivad palju vähemaid inimesi. Staap peab efektiivselt tegutsema. Ma arvan, et on igati mõistlik suunata see raha nende inimeste tasudeks, kes teevad tööd tänaval,» sõnas ta.

Seppik tõdes, et ümberkorraldused lõhuvad harjunud rutiini ja see on igati tervitatav. «Ajakirjanduslik termin tammede allee mulle ei meeldi, aga iga organisatsioon vajab aeg-ajalt tuulutamist ja on hea, et Elmar Vaher on selle ette võtnud. Mul on tunne, et ta teeb seda missioonitundest ja Eesti riigi tugevdamiseks. Isamaalised noored juhid on igati tervitatavad,» rääkis Seppik.

Tema sõnul on Elmar Vaheri peamine missioon PPA juhina politsei, piirivalve ning kodakondsuse ja migratsiooni valdkonna kasvatamine ühtselt toimivaks organisatsiooniks.

Seppik märkis, et võib-olla oleks olnud õige politseiameti, piirivalveameti ning kodakondsus- ja migratsiooniameti ühendamisega PPAks veidi ootama, aga põhimõtteliselt oli  ühendameti loomise otsus õige.

«Ühendameti loomine oli väga valuline, kuna politsei, piirivalve ning kodakondsus- ja migratsiooniamet olid oma tekkelt ja organisatsioonikultuurilt täiesti erinevad. Kui siiski suudetakse rahulikult ja tasakaalukalt edasi minna, siis ma usun, et mõne aasta pärast need valud leevenduvad,» sõnas Seppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles