USA merejalavägi saatis Afganistanis tehtud vigade tõttu pensionile kaks kindralmajorit

Mari Kamps
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kindralmajor Gregg A. Sturdevant (paremal) ja kindralmajor Charles Gurganus.
Kindralmajor Gregg A. Sturdevant (paremal) ja kindralmajor Charles Gurganus. Foto: SCANPIX

Ameerika Ühendriikide merejalaväe juhtkond astus eile erakordse sammu, saates Afganistanis tehtud vigade tõttu pensionile kaks kindralimajorit.

Nii karmi otsust pole kindrali või kindralite osas langetatud Vietnami sõjast saadik, vahendas upi.com.

Talibani mässulised korraldasid mullu septembris erakordselt jõulise rünnaku rahvusvahelise väekontingendi tugibaasi Camp Bastioni Helmandi maakonnas.

Merejalaväe ülem kindral James Amos selgitas, et kindralmajor Charles M. Gurganus ja kindralmajor Gregg A. Sturdevant ei näidanud baasi kaitsmisel üles sellist otsustusvõimet, nagu kindralitelt oodatakse.

Amos tunnistas, et kindralite ülesanne oli keeruline, sõdurite arvu oli president Barack Obama vastava korralduse tõttu vähendatud.

Ka väiksemaarvulise väekontingendiga oleks tulnud olla tugibaasi kaitsmiseks paremini valmis, lisas ta.

Septembris 2012 toimunud rünnakus langes kaks merejalaväelast, lisaks sai kaheksa haavata. Mässulised purustasid kuus hävituslennukit AV-8B Harrier ja tekitasid kahju veel kahele. Baasi rünnanud 15st Talibani mässulisest lasti maha 14.

Kindralmajor Gurganuse alluvuses oli aastal 2011, mil ta Afganistani missiooniga liitus, 17 000 sõdurit. Mullu sügisel oli neid pärast üksuste vähendamist 7400.

Kindral Amos tõdes, et tegemist oli raskeima otsusega, mille ta on pidanud merejalaväelaste ülemana langetama. Nii Gurganus kui Sturdevant on talle lähedased isiklikud sõbrad, kellega on koos töötatud aastakümneid.

Gurganus on teeninud merejalaväes 37 aastat ja Sturdevant 38 aastat.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles