Eestlase pääsemine oli väike ime

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

ÜRO Haiti esinduse peakorteri rusude all poolteist ööpäeva lebanud Tarmo Jõeveer pääses seni teadmata arvul inimelusid nõudnud maavärinast paljuski tänu vedamisele, aga ka leidlikkusele ja päästjate ennastsalgavale tööle.



Peaaegu kriimustusteta rusude alt välja toodud eestlase imepärasest loost räägib täna meedia üle kogu maailma. Samal ajal tuleb aga leinata ka neid tuhandeid, kes teisipäeval saareriiki tabanud katastroofis sedavõrd õnnelikud ei olnud.

Kuuekorruselise hoone kokkuvarisemise ajal ehituspaneelide vahele kinni jäänud 38-aastane eestlane suutis mitu tundi pärast maavärina toimumist ise raadiosaatja abil kolleegidele märku anda, et ta on elus ja vajab abi.

Miami Herald kirjutab, et abipalvele reageerinud inimestel polnud kohe vahendeid ega oskusi hättasattunu lõksust välja päästmiseks, kuid nad üritasid mehe olukorda leevendada, saates talle rusude alla vett läbi teibiga ühendatud kaablitorude.

Kokkuvarisenud maja rususid hakati selles paigas eemaldama alles neljapäeva varahommikul, kui jõudis kohale esimene USA päästjate meeskond Virginia osariigist.

ÜRO esinduse peakorteri juurde enne koitu saabunud eksperdid asusid tööle veel prožektorite valgel ning neil kulus viis tundi, enne kui Jõeveer varingu alt päästeti. Selleks tuli ettevaatlikult betooni lahti lõigata ja ära tõsta aeg-ajalt tööd katkestades, et uusi varinguid vältida.

Eesti mees leiti lebamas kössis asendis ühe sissevarisenud lae alla tekkinud tühimikus. Imekombel oli ta peaaegu kriimustusteta, ning suutis omal jalal sündmuspaigalt lahkuda. ÜRO peasekretär Ban Ki-moon ütles hiljem, et Jõeveer toodi välja nelja meetri kõrguste rusude alt. «See oli väike ime ööl, mil oli vähe imesid,» sõnas ta AP andmetel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles