Iraagi sõja Forrest Gump

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuigi David Dietrich oli juba väljaõppelaagris nii aeglase õppimisega, et põhjustas endale ja kaaslastele pidevalt probleeme ning teenis viimastelt sellega ka hüüdnime Forrest Gump, läkitas USA sõjavägi ta siiski jalaväeluurajana Iraaki.

Dietrichi juhtumi võttis hiljuti üles USA uudisteajakiri Newsweek, märkides, et Iraagi ja Afganistani sõjad on armee nii ära kurnanud, et see praagib välja järjest vähem sõdurikandidaate. Ajakirja andmeil on 2004. aastast nende arv, kes juba esimestel väljaõppekuudel tervise, vähese osavuse või käitumise pärast minema saadetakse, kahanenud 45 protsenti.



Dietrichi sõduriks sobivuses kahtlesid nii tema rühmaülem Matthew Berg kui kasuvanemad. «Füüsiliselt oli ta väga tugev, kuid vaimselt polnud päris kodus,» tunnistas Berg takkajärele.



Noormehe kasuema Jean Reisneri kinnitusel diagnoositi poisil juba 16-aastaselt tõsised tajumisraskused, lisaks esines spontaanseid vihahooge. «Ma olin vihane, sest ma teadsin, et ta pole luuraja,» meenutas Reisner seda, kui Dietrich sõjaväkke võeti.



Ka väljaõppe ajal soovitas üks ülemustest mehe minema saata. Enne Iraaki minekut Saksamaal andsid sõjaväearstid talle ravimeid depressiooni ja tähelepanuhäirete vastu. Iraagis panid ülemused ta baasis liivakotte täitma ja hoidsid operatsioonidest eemal. Kui Dietrich lõpuks baasist välja lasti, tabas kardetud saatus teda juba teisel operatsioonil – 21-aastane noormees hukkus mullu talvel mässulise kuulist kohe oma vahikorra alguses. (PM)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles