Filmitootjaid häirib ERRi töötajate tegevus filmiturul

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvusringhääling
Rahvusringhääling Foto: Mihkel Maripuu

Eesti Filmitootjate Liidule (EFL) valmistab muret Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) töötajate konkureerimine erafirmadega filmiturul, ERRi juhatus ei näe oma töötajate filmiprojektides osalemises probleemi.


EFL märkis ERRi juhatusele saadetud kirjas, et pöördumise ajend oli jaanuari lõpus Eesti Päevalehes ilmunud uudis Tallinna kultuuripealinnast filmi tegemise kohta.

«Artiklis mainitakse, et Northern Broadcasting Network (NBN) teeb kultuuripealinnast rääkiva dokumentaalfilmi, mille produtsendiks on ETV elusaadete tegevprodutsent Ene-Maris Tali, režissööriks kultuuri- ja muusikasaadete režissöör Erle Veber. Sama kooslus tootis ka 2009. aastal valminud dokumentaalfilmi «Riigireetur»,» märkis EFL.

EFL leiab, et ETV, kui riigieelarvest finantseeritud institutsioon ei tohiks eraettevõtetega konkureerida riiklikule filmirahale.

«Kahe ülalnimetatud juhtumi puhul on maskeerutud eraettevõtte kattevarju, kuid see ei muuda asja olemust. Euroopa tava on, et kui telejaam osaleb projektis kaastootjana, siis tegeleb sellega telejaama poolt üksnes toimetaja ja kaastootmine vormistatakse lepinguga,» seisab filmitootjate liidu pöördumises, mis kannab Anneli Ahvena, Piret Tibbo ja Riho Västriku allkirju.

ERRi juhatuse liige Hanno Tomberg märkis EFLile saadetud vastuses, et rahvusringhääling on teadlik juhtumitest, kus rahvusringhäälingu töötajad on osalenud erinevates dokumentaal või filmiprojektides ning osa projektide puhul on juhatus ka ise innustanud oma loomingulisi töötajaid neile projektidele kaasa aitama.

«Rahvusringhäälingut ei saa süüdistada konkureerimises riikliku filmiraha eest, sest ühegi nimetatud projekti puhul ei ole rahvusringhääling olnud raha taotlejaks. Filmide teleõiguste hankimisel oleme kohelnud kõiki filmitootjaid võrdselt, hinnates nende projektide sisulist kvaliteeti ja pakkudes võimalusel ka juurdepääsu oma arhiivimaterjalidele,« märkis Tomberg.

Tema sõnul on kultuuripealinnast rääkiva dokumentaalfilmi puhul sihtasutuselt Tallinn 2011 raha taotlenud tootmisfirma NBN, kellele rahvusringhääling on väljastanud huvikirja, väljendades oma soovi omandada valmiva filmi teleõigused.

«Leiame, et rahvusringhääling ei saa piirata vabal ajal või oma palgata puhkuse arvelt loomingulistel töötajatel osalemast erinevates filmiprojektides,» teatas Tomberg EFLile.

Ta kinnitas, et kõigi selliste juhtumite puhul on töötajad eelnevalt sellest tööandjat teavitanud ja vastavad load saanud ning ERRi töötajad ei ole kasutanud oma ametipositsiooni filmidele soodsamate tootmistingimuste saamiseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles