Presidendi vastuvõtt tekitas frakimure

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu liiget Paul-Eerik Rummot saatis abikaasa luuletaja Viiu Härm, näitlejanna Herta Elvistet (esiplaanil) poeg Andrus Eelmäe.
Riigikogu liiget Paul-Eerik Rummot saatis abikaasa luuletaja Viiu Härm, näitlejanna Herta Elvistet (esiplaanil) poeg Andrus Eelmäe. Foto: Pm

«Esimene mõte oli, et kust ma fraki saan,» kirjeldas korporatsioon Ugala esimees Mikk Maasikrand oma tundeid jaanuari lõpus, kui ta sai kätte kutse eile õhtul Tartus Vanemuises peetud presidendi vastuvõtule.



Ent kui see esimene mõte mõeldud sai, tundis Maasikrand heameelt ja uhkust, et president Toomas Hendrik Ilves oli teda ja tema korporatsiooni kutsega austanud. Fraki sai noormees aga laenutusest.



Vastuvõtu formaalne osa läks Maasikranna jaoks lihtsalt. Presidendiga käteldes ütles president talle «Palju õnne vabariigi aastapäevaks» ja noormees vastas lihtsalt «Tänan». Maasikrand oli eelnevalt ühe vanema Ugala vilistlase käest küsinud, mida presidendiga käteldes öelda, ja talle soovitatigi lihtsalt tänada, kui president just midagi ei küsi.



Kundla kohal


Üldiselt oli vastuvõtt nagu vastuvõtt ikka, ainult et sel korral ei olnud vastuvõtule saabunud ühtki Carmen Kassi või Liis Lassi taolist tähelepanupüüdjat.



Eelmisel aastal Jõhvis oli ürituse vaieldamatu staar seltskonnategelane Lass, kes saabus kohale riigikogu liikme Lauri Laasi käevangus. Väga tihti, kui mingi seltskond kusagil pead kokku pani, räägiti Lassist. Viimane ajas mullu presidendiga käteldes ka pikalt juttu, ent president laskis pärast teatada, et ta isegi ei teadnud, kellega tegemist oli.



Juba teist aastat oli presidendi vastuvõtule kutsutud ka riigikogu sõltumatu liige Jaan Kundla. Tunamullusele vastuvõtule Kundla presidendilt kutset ei saanud, sest tal oli enne seda olnud mõningaid probleeme majoneesiga ja samuti ei tajunud ta kuigi hästi sõna «värdjas» kasutamise tava eesti kultuuriruumis.



Ent juba eelmisel aastal oli Kundla Jõhvis aastapäeva vastuvõtul kohal nagu raudnael. Aga ega ta elu seal väga kerge olnud, sest teised poisid ja tüdrukud riigikogust ei tahtnud teda oma kampa võtta ning Kundla pidi nukralt elukaaslase Maiega omaette aega veetma.



Ent Kundla oli kaval: ta varjus nurga taha ja kui teisest ruumist tuli pahaaimamatu riigikogu liige, oli Kundlal kohe käsi klaasiga pikalt ees ning teine oligi sunnitud vastumeelselt klaase kõlistama. Riigikogu esimehele Ene Ergmale näiteks ei meeldinud mullu üldsegi, et üks ajakirjanik tema kokkulöömise Kundlaga pildile sai.



Tosin kadetti

Kundla ise ajas eile aga kogu segaduse Õhtulehe kaela, mis olevat teda laimanud. Presidendi 2008. aasta vastuvõtule kutsumata jätmises süüdistas ta aga välisministeeriumi, mis tema andmetel tollal kutsutute nimekirja kokku pani.



Toomas Hendrik Ilvese kohta jagus Kundlal aga vaid häid sõnu. Näiteks nõustus ta täielikult presidendi umbes kuu aega tagasi ühel konverentsil peetud ajakirjanduskriitilise kõnega.



«Kuna ma olen omal nahal tunda saanud, kuidas ajakirjandus võib fakte moonutada, siis nõustun Ilvesega täielikult. Kümnesse!» kiitis Kundla.



Eilseks 850 külalisega vastuvõtuks valmistumisega alustati juba kuue kuu eest. Peo ettevalmistamisega oli seotud hulk inimesi, nende seas ka Kaitseväe Ühendatud Õppeasutuste 12 kadetti, kelle ülesandeks olid mõned protokollilised kohustused.



Esiteks pidid nad saabuvate külaliste autodel uksed avama ning kui president läks avavalsile, siis oli nende ülesandeks presidendipaarile spaleeri teha.



Rohkem ülesandeid polnudki, rääkis üks kadettidest Kuldar-Valdo Karula. «Aga muidu käime ringi silmad lahti, vaatame, kuidas asjad käivad, ja loome uusi tutvusi,» lisas ta.



Kätlemisjärjekord


•    President Arnold Rüütel ja Ingrid Rüütel



•    Helle Meri



•    Aasta ema Maie Niit ja aasta isa



•    Riigikogu esimees Ene Ergma



•    Peaminister Andrus Ansip abikaasaga



•    Riigikogu esimene aseesimees Keit Pentus



•    Riigikohtu esimees Märt Rask



•    Õiguskantsler Indrek Teder abikaasaga



•    Riigikontrolör Mihkel Oviir abikaasaga



•    Eesti Panga nõukogu esimees Jaan Männik



•    Ministrid



•    Endine riigikogu esimees Ülo Nugis abikaasaga



•    Endine peaminister Andres Tarand abikaasaga



•    Riigikogu liikmed



•    Ülejäänud külalised



Ilveste riietus


President Toomas Hendrik Ilves kandis kolmandat aastat moekunstnik Ülle Suurhans-Pohjanheimo disainitud Mulgi kuube. Evelin Ilvese kleit on loodud sooviga väärtustada Eesti Vabariigi aastapäeval meie rahvakultuuri, ühendada ajaloolist käsitöökunsti ja tänapäeva eesti disaini.



Kleidi autor Arne Niit on kasutanud Haapsalu salli meistri Malle Prüsseli hapraid mustreid. Haapsalu salli mustrite kleidiks kudumise idee autor on moekunstnik Kristina Viirpalu, kelle salongist pärineb kleit, mida kasutades disainiski Niit Evelin Ilvesele Eesti Vabariigi 92. aastapäeva kontsertvastuvõtuks kleidi.


Allikas: presidendi kantselei

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles