Rahvaliit: valitsus peab pensioniea tõstmise eelnõu tagasi võtma

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pensioniea tõusu vastaste plakat
Pensioniea tõusu vastaste plakat Foto: Toomas Huik

Rahvaliidu fraktsioon on seisukohal, et valitsuse poolt riigikogule esitatud pensioniea tõstmise kava on puudulikult ette valmistatud, mistõttu valitsus peaks selle riigikogu menetlusest tagasi võtma.


Enne kui otsustada pensioniea tõstmine, on hädavajalik analüüsida vanemaealiste võimetekohase töölerakendamisega kaasnevaid probleeme. Vaja on kohaldada meetmed inimeste tervise edendamiseks, eeskätt meeste eluea tõstmiseks ning eakate sotsiaalse toimetuleku ja pensionikindlustuse tagamiseks kooskõlas Euroopa sotsiaalhartaga, sealhulgas hüvitada teise pensionisamba kahjud, mida riik on põhjustanud.

«Valitsus tugineb oma põhjendustes 2007. aasta andmetele, milles majandus- ja sotsiaalkriisi ning kõrge tööpuuduse näitajad ei peegeldu. On ennekuulmatu, et kriisiolukorras peetakse sobivaks tõsta pensioniiga ning jälle kord arutleda sotsiaalkulude piiramise üle,» põhjendas Rahvaliidu fraktsiooni aseesimees Mai Treial. «Ansipi valitsus on valinud vale tee riigi kulude kokkuhoiuks. Pensioniiga ei tohi tõsta nii kõrgele, et suur osa mehi selleni kunagi ei jõua. Oma inimesi peaks hoidma, mitte viimse piirini ära kurnama,» ütles Treial.

Treiali sõnul peab valitsus lõpetama põlvkondade vastandamise, põhjendades pensioniea tõstmise vajadust sooviga maksta praegustele pensionäridele suuremat pensioni. Samas jäetakse pensionäridele rääkimata, et pensioni tõstmiseks on ka teisi võimalusi. Meie riigi kulutused sotsiaalvaldkonnale on Euroopa keskmisest tunduvalt madalamad.

«Pensioniea tõstmine mõjutab kogu Eesti elanikkonda ja tööjõuturu tulevikku. Selle üle otsustamine eeldab põhjalikku analüüsi ja avalikku arutelu kõigi huvirühmade osalusel ning sotsiaalmeetmete tervikpaketi koostamist, mida tänane, Ansipi ja Laari juhitav valitsusliit ei soovi teha,» märkis Treial. «Nagu näitas sotsiaalkomisjoni hääletus, ei tahagi valitsusliit laiapõhjalist arutelu ega täiendavaid analüüse, vaid loodab roheliste toel oma kava iga hinna eest läbi suruda,» lisas ta.

Rahvaliit on jätkuvalt pensioniea tõstmise vastu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles