Vilja Savisaar: Ansipile käib peaministri töö üle jõu

Mirjam Mäekivi
, tegevtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vilja Savisaar riigikogus
Vilja Savisaar riigikogus Foto: Toomas Huik

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni esimees Vilja Savisaar peab kahetsusväärseks, et peaminister Andrus Ansip leiab aega arvustada kohalike omavalitsusi ajal, mil valitsus on raskustes tuleva aasta riigi eelarve koostamisega.


«Ansipi soovi osaleda munitsipaalpoliitikas võib mõista, sest ta püüab tegeleda talle enam omaste ja jõukohaste asjadega,» märkis Savisaar Keskerakonna edastatud teates. «Samas on see selge märk, et peaministri töö käib Ansipile üle jõu.»



Savisaar viitas valitsuse suutmatusele selgitada avalikkusele riigieelarve koostamise põhimõtteid, millele on juba juhtinud tähelepanu ka ajakirjandus.



Keskfraktsiooni juht tõi näiteks neljapäevase Eesti Ekspressi juhtkirja, kus märgiti, et Ansipi valitsus rakendab 2009. aasta riigieelarve ettevalmistamisel mõttetult ranget infosulgu.

Savisaare sõnul võiks Ansip arvestada meedias avaldatud soovitusega kaasata eelarve koostamisel debattidesse ka opositsiooni, kuid selle asemel eelistab Ansip keskenduda Tallinna linnaosade temaatikale.

«See võib Ansipile olla mugav, kuid peaministri roll on Eesti riigi asjade korraldamisel kindlasti suurem kui ühel omavalitsuse volikogul,» märkis Savisaar, lisades, et riigikogu Keskerakonna fraktsioon tuleks valitsuskoalitsioonile eelarve koostamisel meelsasti appi.

Savisaar meenutas, et pealinna koalitsiooni läbirääkimistel on reformierakondlased alati võidelnud erakordse visadusega linnaosavanemate kohtade nimel. «Näiteks Keit Pentus ja Urmas Paet kogusid innukalt poliitilist kapitali just linnaosavanematena,» ütles Savisaar.

Tema sõnul tähendab peaminister Ansipi sõnum, et Reformierakond arvestab juba täna kaotusega järgmise aasta kohalikel valimistel Tallinnas.

Savisaare tänase avalduse üheks ajendiks on peaminister Ansipi sõnavõtt omavalitsuse halduskulude aadressil. Selle negatiiveks näiteks tõi Ansip neljapäevasel valitsuse pressikonverentsil Tallinna linnavalitsuse.

Ansipi sõnul on ühe linnaelaniku kohta kõige väiksemad halduskulud Viljandi linnas. Tallinnas on need kulud aga mitu korda suuremad, väitis peaminister.

«Tallinna linna oli elanikel odav ülal pidada veel siis, kui ei olnud linnaosavalitsusi. Kui tekkisid linnaosavalitsused, kasvasid ka halduskulud hüppeliselt,» selgitas peaminister.

Ansipi arvates on linnaosavalitsused ebamäärased moodustised ka demokraatia mõttes ning Eesti kohalike omavalitsuste haldusstruktuurides ainulaadsed.

Tallinna abilinnapea Taavi Aas teatas seepeale, et linnaosavalitsused on pealinnas vajalikud, sest toovad rahvast võimule lähemale.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles