Balti õhuturbeharjutust juhiti esimest korda Ämari lennubaasist

Toomas Randlo
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna lõppes NATO Balti õhuturbeharjutus, kus osalesid Prantsuse, Belgia, Leedu, Läti, Eesti ja Soome õhuvägede allüksused ja lennuvandid ning NATO alluvusega juhtimiskeskused. Esimest korda juhiti kogu õppust Ämari lennubaasist.

Täna Ämari lennubaasi külastanud kaitseminister Urmas Reinsalu tänas Belgia õhuväge pikaajalise panuse eest Eesti õhuturbesse ning tõstis esile Soome õhuväe hävitajate F18 osalemist regionaalsel õhuturbeharjutusel. «Balti õhuturbeharjutus on kindel märk sellest, et NATO õhuruum on jagamatu ning NATO on võimeline oma õhuruumi kontrollima ja kaitsma,» ütles Reinsalu. «Samuti on Ämari lennubaas arenenud operatsioonivõimeliseks ja on valmis vastu võtma liitlaste lahingu- ja transpordilennukeid.»

Balti õhuturbeharjutust külastanud NATO esindaja brigaadikindral Marek Sobiechowski tõstis esile Eesti õhuväe võimekust keerulisi õhuoperatsioone juhtida ning rõhutas ka, et NATOl on kindel tahe turvata oma liikmesmaade õhuruume.

NATO Balti õhuturbeharjutus BRTE XVI toimus Baltimaade õhuruumis 8.-10. oktoobrini. Balti õhuturbe sarja harjutusi viiakse läbi kolm korda aastas, iga kord on õppuse keskus ühes Balti riigis. Harjutuse eesmärk on Balti õhuturbes osalevate hävituslendurite koostöö harjutamine Balti riikide õhuvägedega. Äsjalõppenud õppusel oli põhirõhk Belgia hävitajate F-16 kanda, nemad teostavad ka praegu Balti õhuturvet.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles