Ansip: Eesti toetab Albaanias läbiviidavaid reforme

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peaminister Andrus Ansip ja Albaania valitsusjuht Sali Berisha.
Peaminister Andrus Ansip ja Albaania valitsusjuht Sali Berisha. Foto: Valitsuse pressibüroo

Peaminister Andrus Ansip väljendas tänasel kohtumisel Albaania peaministri Sali Berishaga kindlat toetust kõigile vajalikele reformidele, mis  viivad riiki lähemale


liitumisele Euroopa Liiduga.

Kahe riigi koostöövõimaluste osas nägid mõlemad peaministrid suurimat potentsiaali info- ja kommunikatsioonitehnoloogia valdkonnas, vahendas valitsuse pressiesindaja.

Peaminister Ansip kinnitas Sali Berishale, et Eesti toetab Albaania Euroopa Liidu suunalist arengut ning on nõus vastavat reformikogemust jagama. Ansipi sõnul näitas Eesti kogemus, et Euroopa Liiduga ühinemisel on määrav tähtsus kodutööl ja reformide järjepideval elluviimisel.

«Eesti reformikogemus oli positiivne, kuna tegime reforme enda, mitte teiste pärast,» rõhutas ta. Samas nentis peaminister Ansip, et ELiga liitumine ei nõua ainult majanduslike, vaid ka poliitiliste kriteeriumide täitmist.

«Demokraatia ülesehitamine ja hoidmine on pidev protsess ja igapäevane töö, mida tuleb teha igas heaolu väärtustavas riigis.»  Peaminister Ansip väljendas ka toetust Albaania püüdlustele täita kõik  tehnilised kriteeriumid Euroopa Liiduga viisavabaduse kehtestamiseks.

Albaania Euroopa Liiduga liitumise protsess sai alguse jaanuaris 2003. Mullu oktoobris avaldatud Euroopa Komisjoni eduaruandes märgitakse, et riik on suutnud edasi liikuda võtmetähtsusega poliitiliste reformidega. 2009. aasta jooksul on avaliku arvamuse toetus liitumisele ELiga kasvanud ligi 90 protsendini, mis on regiooni kõrgeim.

Sali Berisha tänas kohtumisel Eestit Albaaniale juba osutatud abi eest ning nentis, et viljakat koostööd loodetakse eriti info- ja kommunikatsioonitehnoloogia
valdkonnas. Albaania on tema sõnul eelkõige huvitatud Eesti e-valitsuse ja avalike e-teenuste kogemusest. Riigi digitaliseerimine on Berisha järgi Albaania valitsuse üks peaeesmärkidest. Kahe riigi vaheliste majandussuhete edendamiseks allkirjastasid peaministrid tänasel kohtumisel Eesti-Albaania topeltmaksustamise vältimise lepingu. Kõneldes kahe riigi vahelistest suhetest nentisid mõlemad peaministrid, et need on väga head.

«Oleme Albaaniaga head partnerid NATO tasemel, see tähendab, et me saame teineteist usaldada,» tõdes Ansip. Ühtlasi avaldas ta lootust, et tulevikus  tehakse koostööd ka Euroopa Liidu liikmesriikidena.

Peaminister Ansip kohtus täna ka Albaania parlamendi spiikri Jozefina Topalliga ning majandus-, kaubandus- ja energeetikaministri Dritan Priftiga. Ka nendel kohtumistel olid põhiteemaks kahe riigi vahelised koostöövõimalused, regiooniga seotud küsimused ning Albaania liitumisprotsess ELiga.

Homme avavad peaministrid Eesti-Albaania äriseminari. Peaminister Ansip avab homme ka Eesti Aukonsulaadi Tiranas.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles