Kosmosesatelliit annab infot Eesti üleujutuste kohta

Kadri Ratt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ASi Regio spetsialistid panevad satelliidilt saadud info üleujutuste kohta enda kaardile ja nii on see arusaadav kõigile, kes internetist infot otsivad.
ASi Regio spetsialistid panevad satelliidilt saadud info üleujutuste kohta enda kaardile ja nii on see arusaadav kõigile, kes internetist infot otsivad. Foto: Ants Liigus

Tartu Ülikooli, Euroopa Kosmoseagentuuri ja ASi Regio koostöös on valminud uudne satelliitide infot kasutav teenus, mille abil saab näha üleujutatud alasid.

Tartu Ülikooli ja ASi Regio doktorant Kaupo Voormansik rääkis saates «Reporter», et hiljaaegu on tsiviilkasutusse läinud järjest rohkem satelliidipilte.

Nüüd on Regios väljatöötamisel uus süsteem, kus Euroopa Kosmoseagentuurilt saadavate satelliidipiltide abil pannakse üsna täpselt paika Eesti pinnal olevad üleujutatud alad.

Nähtav pilt ei ole Voormansiku sõnul mitte tavaline kosmoses tehtud foto, vaid see on saadud radari kiirte abil maapinna kompimise tulemusena ning veega kaetud alad on väga hästi näha.

Regio spetsialistid panevad satelliidilt saadud info enda kaardile ja nii on see arusaadav kõigile, kes internetist infot otsivad.

Prooviandmed on juba saadetud ka päästeametnikele ning Voormansiku hinnangul võib sellega tulevikus jõuda uue operatiivteenuse aretamiseni, mida võiks ka Eestist välja eksportida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles