Eesti katsetab Hiina automaate

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
URMAS PAET

Eesti katsetab praegu Hiinas toodetud automaate. Poolast pole automaatide katsepartii veel saabunud. Uuest aastast saadetakse väeosadesse prooviks Poolas toodetud saabaste katsepartii.

Septembris Poolas sõjatehaste toodanguga tutvumas käinud kaitseministeeriumi kantsler Robert Lepikson ütles «Postimehele», et ta pole viimastel nädalatel saanud Poolast võimaliku relva- või varustuseostuga tegelda ega sisulist tööd teha, sest on pidanud peamiselt ministeeriumi pressiesindaja tööd tegema.

Kaitseministeeriumi varustusosakonna juhataja Peep Tarien ütles aga, et Poolast on saabunud sõdurisaabaste näidispartii, mis läheb uuest aastast väeosadesse prooviks. Seejärel moodustatakse komisjon, mis peab otsustama Poola saabaste ostmise otstarbekuse.

«Siiani oleme töötanud Eesti saapamudeli kallal, aga tulemused on keskpärased. Juba aasta tegeleb Tartu ettevõte Samelin sõdurisaabaste tootmise ettevalmistamisega. Saapa väliskuju ja pealsed on head, aga probleeme on tallaga. Hind on siiani soodne olnud,» rääkis Tarien.

Tarieni sõnul on saabaste pakkumisi palju ka Saksamaalt, Prantsusmaalt, USAst ning ka rahvusvahelistelt ärimeestelt.

Eesti kaitseväe saapavajadus on Tarieni sõnul umbes 2500 paari aastas, sest kaitseväes on aastas umbes 2500 sõdurit ning saabaste kandmisaeg peaks olema vähemalt aasta. «Tartu saapal me seda veel saavutanud ei ole,» lisas Tarien.

Peep Tarien ütles, et kaitseväe riietuse osas mingit konkurssi korraldatud ei ole. «Oleme kasutanud ohvitseri igapäevariietuseks Leedu riiet ning välimundri jaoks Hiina ja Belgia oma, sest lapilist riiet Eesti ei tooda. Nüüdseks on ohvitseri mundririide tootmiseks tehtud pakkumine ka Keila tehaselt,» rääkis Tarien.

Tarien nentis, et Eesti kaitseväe riietus on nüüdseks ühtne, kuid saapad on endiselt mitmelt poolt pärit.

Rääkides võimalikest uutest relvaostudest, ütles Tarien, et Poola on lubanud saata automaate katsetamiseks; hinnad on Eesti jaoks liiga kõrged, kuid see on veel läbirääkimiste objekt. «Poolast automaatide katseeksemplare veel tulnud ei ole.»

Tarieni sõnul on Hiina automaadid odavamad ning nende katsepartii on Eestisse jõudnud ja katsetamine käib.

Teistest riikidest relvade katsepartiisid tulnud ei ole ning muud relvastust peale Hiina automaatide Eestis katsetamisel ei ole, ütles Tarien.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles