Tundmatud jõud loopisid korteris esemeid, Tuhalaanes põles rahvamaja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
AIVAR AOTÄHT

Esmaspäeva hilisõhtul kell üksteist paluti Tallinna politsei appi korterisse Videviku tänav 16-45. Teatati, et korteris sünnivad imelikud asjad, toas lendavad esemed ringi.

Sündmuskohale sõitsid Tallinna välipolitsei patrull ja kodukaitse ekipaazh. Korterisse sisenesid esmalt vanemkordnik ja kodukaitse operatiivosakonna ülem.

Kodukaitse operatiivosakonna ülem Jüri Rauts ütles «Postimehele», et tuppa minnes tekkis algul mulje, justkui oleks seal olnud peretüli. Tuba mööda laiali vedelesid klaasikillud, põlenud oli kahte tuba eraldanud vahekardin ja ka seinalüliti plastmassist alus.

Korteris olid selle perenaine Natalja (s. 1948), tema 10-aastane tütar Nadezhda ja perenaise voodihaige vana ema. Õhtul enne ühtteist läinud perenaise sõnul iseenesest põlema tagumist tuba eraldav ukseava kardin. Toas hakanud ringi lendama purgid ja muud esemed. Nagu Jüri Rauts sõnas, oli purunenud umbes kolm-neli kolmeliitrist purki, milles olid sees kurgid ja moos. Ühega neist oli perenaine vastu pead saanud.

Hetkel, kui korrakaitsjad tuba uurisid, lendas nende poole tagatoast umbes sajamilliliitrine ravimipudel. Pudel tabas politseinikku kuklasse ja põrkas sealt kodukaitsjale vastu jalga. Rauts lisas, et vahetult pärast rohupudeli lendu märkas ta peeglist, kuidas perenaine pead pööras - talle oli just mingi ese vastu pead lennanud. «Tagatoas lamas voodihaige vanainimene. Välistatud on ka, et rohupudeli oleks visanud tüdruk, tema seisis politseiniku juures.»

Pärast viimast juhtumit kutsuti korterisse veel mõned politseinikud ja kodukaitse töötajad. Sel ajal seal aga midagi uut ei juhtunud ning korrakaitsjad lahkusid.

Tundmatud jõud ei olnud sellega siiski lõpetanud. Nagu ütles Jüri Rauts, teatas perenaine kella poole ühe ajal öösel, et esemed on uuesti lendama hakanud. Seda, et teise korruse korteris midagi jälle sünnib, märkasid ka viiekorruselise elumaja ette valvesse jäänud kodukaitsjad. «Sel korral otsustasid politsei ja kodukaitse ning perenaine, et ohutuse huvides viib kodukaitse peretütre öö veetma kodukaitse puhkeruumidesse,» rääkis Rauts. «Pärast seda lõppes korteris ka asjade lendamine ja perenaise sõnul ei tundunud õhkkond enam rõhuv.»

Eile päeval oli peretütar Nadezhda veel kodukaitses. «Otsime praegu koos emaga lahendust, kuhu tütar viia. Koju tagasi kardab ema tütart praegu tuua,» lisas Jüri Rauts.

Anomaalsete keskkonnanähtuste uurija Igor Volke ütles eile «Postimehele», et esialgu viitavad aset leidnud sündmuses kõik märgid klassikalisele poltergeisti juhtumile.

«Kõik tunnused on poltergeistlikud või keskkonnaanomaalialikud,» nentis Igor Volke. «Selgitamist vajavad muud võimalikud motivatsioonid elanike või naabrite hulgas, sellega läheb natuke aega. Kas ei ole näiteks mängus kindlustusraha, korterivahetus või muud sellised sotsiaalpsühholoogilised motiivid. Kuid esialgu midagi sellist ei täheldanud. Tähelepanu vajab ka tüdruk. Tal oli tugeva stressi tunnuseid.»

Igor Volke sõnas, et vanaema ja tüdruk lendavate esemetega pihta ei saanud (põletusarme oli tüdruku sviitril, mis lebas eraldi toolil). Volke märkis, et tõenäoliselt nädala pärast, kui esialgne tähelepanu on vaibunud, tuleb minna korterisse koos geofüüsikutega. «Teeks mõningad geofüüsikalised mõõted, samuti biolokatsiooni,» sõnas ta. «Seejärel ootame, kuidas asi edasi kulgeb. Kas jätkub või raugeb.»

Nagu Igor Volke lisas, ei ole Eestis viimasel ajal midagi ülaltoodu taolist juhtunud. Eelmisel suvel olla midagi küll Türil juhtunud, aga keskonnaanomaalia uurijateni see juhtum ei jõudnud.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

MALLE TOOMISTE

Esmaspäeval kustutasid kuus Viljandi, Tarvastu, Paistu ja Nuia tuletõrjautot terve päev varahommikul süttinud Tuhalaane rahvamaja Viljandi maakonnas. Tules hävisid täielikult Tuhalaane raamatukogu ja kultuurimaja abiruumid, saaliosa on üle ujutatud kustutusveest.

Tuhalaane kultuurimaja juhataja Urmas Suurpuu ütles «Postimehele», et tuli võis lahti minna elektrikilbist. Viljandi maakonna tuletõrje- ja päästeameti juhtivinspektor Jüri Põllumäe täpsustas, et rahvamajas ei olnud mõõdetud elektriseadmete isolatsioonitakistust, mis oleks ennetanud õnnetust või siis aidanud jälile saada, mis tulekahju põhjustas. Põllumäe sõnul ei ole õnnetuse põhjus sajaprotsendiliselt teada, kuigi tõenäoliselt sai tuli alguse koridorist, kus asus ka elektrivahekilp.

Urmas Suurpuu tähendas, et ta jõudis telefonikõne peale koos oma äiaga esimesena sündmuspaigale umbes veerand tundi pärast tule märkamist. Kell 4.39 väljakutse saanud tuletõrjujad saabusid kiiresti. Tänu ümbruskonna elanikele päästeti põlevast majast kultuurimaja inventari.

Teisipäeva hommikul käisid tuletõrjujad veel kord põranda alt ärganud leeke kustutamas.

Suurpuu ütles «Postimehele», et tänavu oleks Tuhalaane rahvamaja saanud 60-aastaseks ja temal oli kavatsus just sel aastal rahvamaja tagasi tuua maakonna kultuuriareenile, kavandades Tuhalaande aprilli algul maakonna vokaalansamblite päeva.

Tuhalaane, Muri, Morna ja Suuga ning osaliselt naabervalla Tahuvere küla - kokku umbes 300 inimese - kooskäimiskoha taastamiseks kulub Polli vallavanema Arvo Malingu sõnul vähemalt 2,5 miljonit krooni.

Artikli algusesse, lehekülje algusesse, esileheküljele

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles