110 aastat sõjaeelse linnaarsti sünnist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
ARGO TAAL

Sel kuul täitus 110 aastat sõjaeelse Tartu linnaarsti ja ühiskonnategelase Gustav-Voldemar Krolli sünnist. Linnaarstina töötas ta 1918.-1940. aastani. Nõukogude võim mõistis Krolli üheksaks aastaks asumisele ja vangi. Peamiseks süüks pandi talle tegutsemist komisjoni esimehena, mis tegeles 1941. aastal Tartu vanglas tapetute väljakaevamise ja tuvastamisega.

Gustav-Voldemar Kroll sündis Tartumaal Vastse-Kuustes, õppis Tartu Treffneri ja Peterburi gümnaasiumis. 1914. aastal sai ta Tartu Ülikoolis arstikutse ning osales seejärel tsaaririigi sõjaväearstina I maailmasõjas.

1918. aastal kutsus Tartu linnavalitsus Krolli linnaarsti ametikohale. 1919.-1940. aastani täitis ta ka linna tervishoiuosakonna juhataja kohuseid. Kroll oli aktiivne ühiskonnategelane, juhtides palju aastaid Tartu Kalevi spordiseltsi ning olles tegev mitmete tervishoiuorganisatsioonide juhatuses.

1940. aastal tagandas uus võim Krolli juhtivatelt ametikohtadelt. Sakslaste tulekul taastati ta ametisse. Kroll juhtis komisjoni, mis kaevas välja ning tuvastas nõukogude võimu poolt Tartus mõrvatud inimeste surnukehi. Lahkhelide tõttu uute võimudega saadeti ta 1942. aastal Petseri linna- ja maa-arstiks.

Nõukogude võimuorganid arreteerisid Krolli 1945. aastal ning 1954. aastani viibis ta vangis ja asumisel Tallinnas, Moskvas ja Siberis.

Pärast vabanemist töötas endine Tartu linnaarst Taevaskoja Laste Tuberkuloosisanatooriumi juhatajana. Gustav-Voldemar Kroll suri 1968. aastal.

Artikli algusesse

lehekülje algusesse , esileheküljele

Webmaster
Copyright © Postimees 1995-1996

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles